torstai 23. tammikuuta 2020

Tähtisadetta

Michelintähdet on taas jaettu. Hollantiin, sillä näemmä paljastukset / vuosi tapahtuvat portaittain, Suomessa vasta helmikuussa. Hollanti sai 7 uutta yhden tähden ravintolaa.


Kaikkineen Hollannissa on nyt 111 tähtiravintolaa: 92 yhden tähden, 17 kahden ja 2 kolmen. Pyöräilyetäisyydellä on pari, Haarlemissa oli loppuvuosina vielä lähempänä. Jos ei niihin nyt ihan kompastu, niin on tarpeeksi.

Jos jaan Hollannin asukasluvun tähtiravintoloilla, paikkoja riittää 1 / 153 000 asukasta. Suomessa tähtiravintoloita on 6 kpl (2019 lista, helmikuussa voi olla enemmän tai vähemmän). Jos suhteutetaan asukaslukuun, Suomessa sopisi olla 45 kpl, jotta tiheys olisi sama kuin Hollannissa.

Yhden tähden Rozario Helmondissa, 3,5 km päässä (Google Maps)

Miksiköhän Hollannissa on niin paljon enemmän? Keskeisempi sijainti? Kekseliäämmät tai uskaliaammat kokit? Enemmän statuksentavoittelua (joku suomalainen ehkä on tähtitasoa mutta ei pidä siitä meteliä, joten tarkastaja ei 'löydä'?). Kaikki tämän hetken tähtiravintolat ovat Helsingissä, ehkä tarkastaja ei edes uskalla susirajan (Kehä III) taa?

Vaiko ihan vaan raha ja bisnes? Hollannissa käydään kauppaa ja käydään kaupallisilla lounailla. Ja rikkaitakin on reippaasti. Olisiko Suomessa 45 ravintelille asiakkaitakaan?

Kahden tähden Lindehof Nuenenissa, 10 km päässä (Google Maps)

Itse en moisissa käy, ei uppoa ruokaomituisuudet. Joku hanhenmaksakukkakaalimousseline olisi helmiä sioille, tuskin tykkäisin (ja tuossa vielä eläintenkohteluaspektikin). Mutta jos haluaisin olisi ainakin mistä valita.

4 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen näkökulma. Onko Lapissa missään maassa Michelin-ravintoloita? Luulisi että sieltä paremmista hiihtokeskuksista ja hotelleista nopeasti kerää tusinan.

  VastaaPoista
 2. Utsjoen piilotettu helmi? Blogin alun linkistä voi todeta, että Ruotsin pohjoisin on Järpenissä - aika lähellä Årea - ja Norjan Trondheimissä. Molemmat karkeasti hieman Vaasan yläpuolella. Sekä Ruotsissa, että Norjassa tähtiravintoloita on väkilukuun suhteutettuna tiuhemmassa kuin Suomessa. Ja molemmilla yksi 3***. Ja Tanskassa vauhti vain kiihtyy. Islannissa sentään nolla.

  VastaaPoista
 3. Design Hotel Levin sapuskakuvia netissä ihastellut, siitä popsahti mieleen. En kyllä tiedä onko muualla vastaavat kattaukset. Että kiertääkö nämä tähdenjakajat oikeasti joka maailmankolkassa ollenkaan.
  Ehkä suomessa määrä korvaa laadun. Tai jotain. Norjassa ja Ruotsissa myös miljonäärejä on tiuhemmassa. :)

  VastaaPoista
 4. Ei Suomessa ole ravintolakultuuria, kun kansa vaeltaa syömään sinne mistä halvimmalla saa lämmitettyä einestä, silloin harvoin kun ravintolaan satutaan eksymään. Miksipä tänne siis kukan edes yrittäisi perustaa ladukkaita ravintoloita (muutamaa poikkeusta lukuunottamatta).

  VastaaPoista