perjantai 4. syyskuuta 2020

Aakkosilla miljonääriksi

Lauantai-illan huumassa kelailin kanavia ja osui "Haluatko miljonääriksi?". Jämähdin siihen, ainahan voi arvuutella. Ilmeisesti ensimmäinen jakso sitten kesätauon ja koronavälein. Yleisöä hyvin rajatusti, kisaajan ja juontajan tuoli ehkä hieman kauempana toisistaan, mutta muuten tuttu meininki.

(kaikki kuvat TVstä valoikuvattu, RTL4)

Todella väljää. Kysymys on 3- tai 5-sekunnin säännöstä ja vastaus: liittyy maahan/lattialle pudonneeseen ruokaan
(minkä ajan jälkeen ei kannata enää syödä). Tässä kysyi yleisöltä.

Henny Lelystadista siinä arvuutteli ja meinasi mennä pieleen jo 2000 euron kyssärissä: mikä on neliöjuuren vastakohta: yhteenlasku, jakolasku, pyöristys vai neliöinti? Toim huom: suomeksi vielä helpompi, Hollannissa sana 'neliö' ei toistu. Kilautus kaverille avitti.

Kilaittelee.


Ja sittenhän homma alkoi sujua, euroopan jokien kautta (Tonavan varrella on 4 pääkaupunkia - päättely) belgialaiskeksintöihin (pisterkirjoitus ei ole Belgiassa keksitty - 50/50 + arvasi ehkä (vika oljenkorsi)) urheiluun kuun pinnalla (golfattu on - päättely/arvaus) ja 125 000 sai kun tiesi musiikin suojeluspyhimyksen (Pyhä Cecilia - sen nimisiä humppabändejähän on monta, toteaa Henny).

Tokavika, 250 000 euron arvoinen kyssäri sai juontajan leuan jo loksahtamaan (kuulostan jo iltasanomien otsikolta, mutta kotikatsomossa oli melkein jännää): Mikä käsite liittyy 80-vuotiseen sotaan: Wienin kongressi, Bredan rauha, veriraati* vai Triple entente? Henny vastasi melkein ennenkuin kysymys oli esitetty: Veriraati. -Oletko varma? -Tottakai, harrastan historiaa eikä mikään muu liity inkvisitioon!

¿Häh?

Jovain, se se oli! Eikun vikaan kysmykseen, miljoonan arvosta. Ja no, hieman oli antikliimaksin makua tässä: Mikä kirjain on yhteinen kaikille kuninkaallisen perheen jäsenille? X, M, I, L?



Tuore lehdistökuva kesältä, vas Ariane, Amalia, Willem-Alexander, Màxima, Alexia.

No joo, jokainen yli kuukauden Hollannissa asunut osannee ainakin ydinperheen nimet (ks kuva) ja eikun tavaamaan. Tietty hieman pelottaa, onko kompa, että kuinka laaja perhe pitää ottaa mukaan? Mutta sillähän ei ole mitään väliä, sillä viiden hengen porukka antaa jo vain yhden mahdollisuuden, I-kirjain on kaikille yhteinen.



Viimeksi - ja tähän mennessä ainoan kerran - miljoona on voitettu vuonna 2001 (silloin guldeneita). Viimeksi miljoonan arvoiseen kysymykseen asti päästiin 2003 (väärästä vastauksesta romahti 16 000 euroon). Melko historiallinen hetki siis, hauskaa, että osuin.

"Enkä voi edes halata!"-juontaja Robert ten Brink

*) veriraati on oma sanatarkka suomennokseni. Wikipedia ei antanut suomenkielistä sivua eikä pikakelaus 80-vuotisen sotaankaan. Englanninkielinen Wikipedia sanoo Council of Troubles. Jos joku tunnistaa käsitteen, laittakaa kommentteihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti