maanantai 31. elokuuta 2020

Turkistarhauksen loppu

Turkistarhat seikkailivat jos pariin otteeseen koronapäivityksissä. Minkeissä todettiin koronaa ja aika nopsaan päädyttiin tuhoamana kaikki tartuntatarhojen otukset (ml huhtikuussa syntyneet pennut). Yli puoli miljoonaa kpl on tähän mennessä tuhottu (hiilidiksidikonteissa). Alunperin tartunnan tarhalle tuo ihminen, mutta ilmeisesti ainakin pariin kertaa ihminen on saanut tartunnan takaisinpäin, siksi eläinten tuhoaminen kansanterveyden nimissä. Pahimmillaanhan virus olisi jo oikeasti aisoissa (vielä ei ole) mutta muhisi tarhoilla salakavalasti.

Laadukas piilokuva vanhanmallisista tarhoista. Ehkä tyhjillään (tyhjennetty)?


Tarhaus on jo kielletty mutta siirtymäaikaa on vuoteen 2024. Olisi luullut, että nyt olisi samointein näppärä lopettaa kun minkit on jo valtion toimesta korvattu 2019 nahkahintaan. Vaan ei, elokuun puolivälissä haastateltiin yhtä ensimmäisistä tartunnoista saanutta tarhuria, jonka tarhalla lopetetiin 7000 emoa ja 33 000 poikasta. Saaduilla korvauksilla hän on jo solminut alustavan kaupan 7500 naaraasta ja 2000 siitosuroksesta.

Yllämainitun tarhurin tarha. Uudempi kompleksi, alle 10 vuotta vanha. Vaikka tiesi, että joutuu lopettamaan, investoi 2012 ja räknasi reilun 10 vuoden poistot. (Aiemmin tilalla oli jo tarhausta, ei sentään ihan upouusi yrittäjä).

Toivottavasti alustava sopimus on purettavissa, sillä nyt tuli tieto, että minkkitarhat sopii lopettaa etuajassa, maaliskuuhun 2021 mennessä. Toistaiseksi jäljelläolevia ei ennaltahekäisevästi tyhjennetä mutta kun nahkat on myyty sopii laittaa pillit pussiin.

Tsuumaus ylläolevaan, tyhjää täynnä.

Hyvä homma, johan noin neljännes on tyhjätty (40 tarhaa, vielä toiminnassa 120 kpl. Tarhoista 40% on nykyasuinalueellani eli pohjois-Brabantin länsiosassa). Ja tartuntoja tulee lähes viikoittain lisää.

Toinen tarha tyhjillään. Tosi isoja komplekseja on, tässäkin joku 5 hallia rinnan ja pittuutta riittää. Jos vanhaan malliin meni 2 riviä/katos nin tässä toimitaan varmaan monessa kerroksessa. Eläinten hyvinvointi ei liene uudessa paljon vanhaa parempi, samat häkkipohjat yms.

Tartuntojen määrää onkin jo yksi hallituspuolue (D66) ihmetellyt. Että kuinka niin monelle tarhalle osaakin osua, kun ihmisillä tartuntoja on jo vähemmän ja lisäksi tietoisuus (eli kotiinjäänti jos oireilee) on korkeampaa kuin alkuun? Mutta koronan myötä nahkojen hinnan odotetaan laskevan, joten voi vain arvailla olisko taustalla näppärä 2019-hintavarmuus?

Tämä ehkä vielä toiminnassa, kun "seinät" kiinni.

Suomessa tällaisia tartuntoja ei ilmeisesti ole ollut, Iltalehti mainitsee Hollannin lisäksi Tanskan ja Espanjan.

Ps. tiestkö, että paremmissa irtoripsissä on minkinkarvoja? Tai kosmetologin irto (karva kerrallaan) versioissa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti