perjantai 23. lokakuuta 2020

Ypäjä myytävänä

Hollannin "Ypäjä" tietty, Deurnen ratsastus- & koulutuskeskus. Vanha uutinen, se on myynnissä jo 1,5 vuotta mutta osui (taas kerran) silmiin paikallislehdessä.


ED 29.9.2020

Palataan hieman ajassa taaksepäin. Deurnen koulutuskeskus avautui vuonna 1968 ja alkuvuosina oppilaita oli vain 60. Vuosien mittaan koulutuksia lisättiin samoin talleja ynnä muita (luento)rakennuksia, 2010 oppilaita oli kymmenkertainen määrä, 600 kpl.

Kuva vuodelta 1974 täältä. Näyttäisi siltä, että kuvan rakennus on yläkuvan keskellä oleva punatiilitalo.

Koulutuslinjoja oli vaikka muille jakaa, kengittäjästä ratsastukouluopettajaan, hevoskaupan työntekijästä(!) hevosurheilualan yrittäjäksi tai vaikka hevoshammaslääkäriksi (kevyempi linja kuin varsinainen eläinlääketieteellinen). Ammattikoulu- ja ammattikorkea -tasolla. Paikan päällä oli mahdollisuus opettaa kaikkia lajeja, valjakosta westerniin, laukkahevosista koulu- tai kenttäratsuihin. Kenttiä ja maneeseja oli (on) useampia eri pohjilla, laukkarata, maastoesterata ja paljon karsinoita. Oikeastaan ainoa missä laitos erosi Ypäjästä on oman kasvatuksen puute.

Itse otetut kuvat ovat suljetun portin takaa.

Oliko sitten 2010-luvun lama vai  mikä, vuosikymmenen alkuvuosina oppilasmäärät kääntyivät rajuun laskuun ja 2013 jäljellä oli enää 450. Talous alkoi olla kuralla ja miinusta tuli miljoonan euron vuosivauhtia. Niinpä marraskuussa 2013 päätettiin koulun lakkautuksesta. Kolmen vuoden alasajoajalla, eli jo aloittaneille oppilaille luvattiin mahdollisuus suorittaa tutkinnot loppuun.

Pääsisäänkäynnin vieressä KNHS (SRL vastaava) logo.

Samointein lähdettiin hakemaan ostajaa ja löytyikin: Libéma. Libéma on omien webbisivujen mukaan leisure concern eli vapaa-ajan konserni. Käytännössä iso investoija, joka omistaa lomamökkikyliä, eläintarhoja, messuhalleja jne tapahtumapaikkoja. Ovat myös järjestäneet isompia hevostapahtumia. Heillä olikin kaikenlaista ideaa Deurnelle, tapahtumapaikkana (kilpailuja), koulutuksia, kongresseja... 2016 koulu lopetti ja Libéma aloitti.

Tsekkasin kiinteistönvälittäjän nettisivun mutta en löytänyt tätä kohdetta.

Valitettavasti suunnitelmat eivät ottaneet tuulta alleen. Parin vuoden kuluttua teetetty laajempi tutkimus hevosurheilusta Deurnen alueella totesi, että alue alkaa olla kyllästetty mahdollisuuksilla ja kova kilpailu uusien yrittäjien toimesta (mm Peelbergen ja Valkenswaardin kompleksit) söi vähäisetkin mahdollisuudet. Vielä Libéma yritti hakea lupaa asuntorakentamiselle, mutta se ei sopinut alueen kaavoitukseen / kunnan näkemyksiin.

Pientä apua: stal on talli, hal on halli, manege on maneesi, stapmolen on kävelykone, piste ratsastus- tai valjakkokenttä ja longeercirkel juoksutusympyrä.

Niinpä (nyt tyhjillään olevaa) paikkaa kaupataan jo maaliskuusta 2019 láhtien. Tarjolla olisi 244 karsinaa, usempia ratsastuskenttä ja -halli, valjakkoajorata, laukka- & ravirata, hevosklinikka ja kengityspaja kuudentoista hehtaarin pläntillä. Kuvissa ei pahemmin näy tarhoja, videolla sentään jotain, mutta niistäkin ainakin alkupään ruoholaitumet kuvituskuvaa, eivätkä kuulu kauppaan. Ja saisi niitä tarhoja / laitumia olla aika paljon reilummin 244 hevoselle. Ehkä 9 hevosen kävelykone pelastaa?Näinä korona-aikoina Libémalla tuskin menee muutenkaan lujaa, kun pääbisnes on yleisötapahtumissa. Toivotaan, että on taloudellisesti hyvä pohja, sillä ko keskus tuskin ihan nopsaan löytää uuden yrittäjän. Huhutaan, että pyynti olisi 4,5 miljoonaa. Huhutaan myös että odottavat että ränsistyy ja voivat sitten hakea purkulupaa ja tienata tonteilla. No, kunta osannee aavistaa strategian, joten ei pitäisi ihan helpolla onnistua.

Lähteet: yksikaksikolmeneljä ja tekstiin linkitetyt
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti