tiistai 24. marraskuuta 2020

Hiljainen uusivuosi

Hollantilaiset ovat kovia paukuttelemaan raketteja. Niitä ostetaan miljoonilla ja Haarlemissa, missä on melko tiheästi populaa, ilotulittelu jatkui helposti tunnin tai ylikin, ihan tauotta. Olen siitä joskus meinannut blogiin laittaakin, tunti on aika pitkä aika. Siksipä joskus jo hieman videoin, mallia alla. Ja homma jatkui tuossa vahvuudessa tunnin tai ylikin.
Nykypaikassakin päästään yli puoleen tuntiin, vaikka kylä on paljon pienempi. Ilotulitteita saa myydä vain joulun ja uudenvuoden väliset päivät, toki paljon varmaan tilataan / varataan jo aiemmin. Lisäksi jonkinverran haetaan autoilla naapurimaista, erityisesti Belgiassa taitaa olla löyhemmät säännöt mitä tulee kova-äänisiin "tykinjysyihin" yms.

Uusivuosi 2020 nykykodin ikkunasta.

Tämä reipas paukuttelu tuo tietenkin mukanaan myös lieveilmiöitä ja esimerkiksi viime uutenavuotena ensiapuun hakeutui n 1300 ihmistä, yleisimpinä sormi- ja silmävauriot. Mutta nyt korona-aikaan (vaikkain toinen aalto ehkä on taittumaan päin) ensiavut ja sairaalat ovat ylikuormittuneita, muutamassa tunnissa 1300 potilasta ei sovi sekaan millään, kun homman voi suht helpolla välttää. 

Niinpä tulevalle uudelle vuodelle on kokonaisvaltainen ilotulituskielto. Ilotulitemyyjiä kompensoidaan 40 miljoona paketilla ja vielä pohditaan miten kaikki jo tilatut tai maahantuodut tulitteet voidaan säilöä turvallisesti (ensi vuoteen?).

Videolla kuuluisa 90-luvun ilotulitusturvakampanja.


Tietenkin nyt on pelko laittomista tulitteista mutta poliisi kekkasi aika hyvän keinon joka rajoittanee kuitenkin jonkin verran. Ensinnäkin sakkoa 100 euroa, mutta se nyt ei paljoa hidasta, jos paukkubudejetti on vaikkapa 500 niin satanen sinnetänne. Mutta lisäksi uhataan merkinnällä rikosrekisteriin. Ja se nyt voi jo haitatakin vaikkapa työnhaussa. Toivotaan, että vuodenvaihde menee ihmisiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti