perjantai 12. maaliskuuta 2021

Oppivelvollisuusvirkamies

Hollannissa on oppivelvollisuus, tietenkin, siinä missä Suomessakin. Mutta oppivelvollisuuden valvonta on erilailla järjestetty.


Koulu

Senverran tein taustautkimusta, että Suomessa velvollisuuden toteutumisesta on vastuussa lapsen huoltaja. Vasta jos menee oikein vaikeaksi kunta voi puuttua (ja varmaan ensin koulun kuraattorit yms). Lähtökohtaisesti Suomessa siis oletetaan, että vanhemmat tukevat oppivelvollisuuden täyttymistä.

Hollannissa luotto vanhempiin on heikompi. Siksi oppivelvollisuuden täyttämistä valvoo kunnallinen oppivelvollisuusvirkamies, joka tulee löytyä joka kunnasta. Ja jolla on oikeus mm sakottaa, jos ei kouluun ilmaannuta. Kouluilla on velvollisuus raportoida yli 16 tunnin poissaolot 4:ssä viikossa.


Toinen koulu

Lehden pikku-uutinen inspiroi tähän juttuun, siellä kerrottiin, että oppivelvollisuusvirkamies saa nyt olla hieman lievempi eikä tarvitse joka välissä sakottaa tai huomautella jos vanhemmat pitävät lapsensa kotona koronan tai koronapelon takia. Kouluthan aukesivat (rajoituksin) maaliskuun alussa.

Eniten sakkoja jaetaan lomien yhteydessä. Jos vanhemmat vievät jälkikasvun hiihtolomalle loma-ajan ulkopuolella. Tai jos ei-kantahollantilainen venyttää vierailua (ex-)kotimaahan parilla viikolla. Pahimmillaan ko virkamiehet ovat kytistelleet lentokentillä lomien ympärillä (muutamaa päivää ennen) ja bongailleet kouluikäisiä matkustajien joukossa. 

Miksiköhän koulujen ja päiväkotien ikkunat usein tuhritaan äyteen?

Voi olla, että joissain perheissä, jos lapsia on useampi, aikaisemmat lennot ovat niin paljon edukkaampia, ettei siinä sakot paina. Pahimmillaan kuitenkin voi rapsahtaa jopa tuhansia euroja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti