perjantai 22. lokakuuta 2021

Disco tallissa

Varmaan useimmat tallillakävijät ovat joskus myös osuneet talli-iltamiin - pikkujoulut, grillibileet jne. Yleensä suht rauhalliset kuitenkin, itse ainakaan en ole tainnut mihinkään ämyreihin tmv äänentoistoon törmätä. Peruspulinaa ja (joskus hiprakassa) kiltisti kotiin. Suurin meteli lienee joskus kisapäivinä, jos on kuulutusta ja ehkä kunniakierroksella jopa musiikki raikaa.

Ratsastuskoulun maneesi

Hollannissa ratsastushalleja kuitenkin (paikoin) surutta käytetään myös reippaampiin bileisiin. Esimerkiksi työmatkallani on ratsastukoulu De Molenheide. Kun ko laitoksen sivuille menee vastaan ei kurki hevonen tai tuntilista vaan kahden (vanhentuneen) tapahtuman mainos. Muita webbisivuja en löydä, facebook sentään paljastaa talliksi.

Kuvakaappaus tallin nettisivuilta.

Tienvarsilla mainostetaan juuri nyt Q-music radioaseman Foute partya (lausutaan: faute parti) joka on marraskuussa kyseisellä ratsastuskoululla. Foute party on sanatarkasti väärät bileet. Käytännössä fout tarkoittaa tässä "väärää" musiikkia, monesti 80-lukulaista heikompaa poppia tai paikallisia artisteja. Tapahtuman mainoksessa manitaan Y-M-C-A! No no no no no! Una paloma blanca, Sex on the beach, We are the children of the night… (No no no no no no! lienee No limits / 2 Unlimited) Eli kappaleita joita et ehkä julkisesti kehtaisi fanittaa. Bileisiin sopii pukeutua kasarikuteisiin tai muutenvaan luokattomiin asusteisiin (esim paljetit, vilkkuvalot jne).


Kyseisen ratsastukoulun googlesivulla näkyy myös mm motocrossikuvia ratsastuhallissa. Kuinkakohan eläinystävällistä moinen melu on? Toki, näiden mielestä hevoset ja tivolikin sopivat hyvin yhteen.

Nyt hallissa oli estekisavalmius. Pahoittelen kuvan laatua, pikkukamera kiukuttelee (tarkennus).

Myös muisto estekisoista? Ulkokentän tuomarintornin juurella.

Yhdellä tallilla - Amsterdamin Hollandsche manegessa - sentään tilanteeseen tulee muutos: pormestari edellyttää jatkossa, että hevoset siirretään pois jos paikalla on isompia tapahtumia. Asian nosti kaupunginvaltuustossa esiin Eläinpuolueen (Partij voor de Dieren, vahvasti eläinsuojeluhenkinen puolue) edustaja 750 hengen Oktoberfestin jälkimainingeissa. Paikan päällä oli tehty desibelimittauksia ja lisäksi todettu, että tallit olivat juhlakansalle avoimia eli kuka vaan saattoi huppelissa mennä vaikkapa lääppimään.

Löytyi sentään hevonenekin - olin työmatkalla eli siviileissä (ja kamera kädessä) eli en kehdannut mennä talliin, pihallakin pikaiseen ennenkuin joku ihmettelee millä asioilla liikun.


Hollandsche Manegen olosuhteet ovat toki kaikkineen hevosepäystävälliset kun esim tarhausta ei ole. Tosin en ole muutamaan vuoteen käynyt katsomassa ja näköjään ponien pilttuut on poistettu käytöstä ja tallinkäytävä on ns pihatto. Mutta ei siinäkään laukkaspurttia voi ottaa.

Kuva täältä.

Kuitenkin 40 hevosen siirtely viikonlopuksi (minne??) ja palautus voi olla hevosille jopa stressaavampaa kuin kuukausittainen biletys. Paras ratkaisu olisi lopettaa koko ratsastukoulu (ja vaikka tämäkin siinä sivussa, muitakin vastaavia kuulemma on). Ja ylipäänsä pystyttää bilehallit jonnekin kauemmaksi eläimistä!


2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoiset internetin algoritmit, kun luin ensin tämän postauksen ja melko heti perään sattui eteen Maaseudun Tulevaisuuden artikkeli, miten ratsastuskeskus Ainon maneesi muutetaan tapahtuma- ja konserttiareenaksi. Eivätpä ole siinäkään hevoset kovin kaukana.

    VastaaPoista
  2. Joo, näin saman. Suomalainen halli lienee hieman (lämpö)eristetympi, tosin en tunnen Ainoa. Voihan siinä olla vaikka tallinkäytävä heti kyljessä. Toivotaan, että ei!

    VastaaPoista