tiistai 7. joulukuuta 2021

Koiranelämää

Koetin googletella, mutta ihan vastaavaa ei Suomessa kait ole. Jotain Tassuvahteja löysin mutta ei ainakaan niin laajalti kuin täällä. Eli koiranulkoilutusta säännöllisesti (viikoittain) työpaivän aikana. Täällä siis on ja nyt koronan jäljiltä kova pula paikoista. Sillä koronan aikaan otiin kotona ja kissoja ja koiria otettin kaveriksi. Joista osa on jo dumpattu löytöeläinkoteihin yms. Mutta jäljellejäänyt osa pitäisi vielä saada ulkoilutettua, kun Hollanti hiljaksiin palailee työpaikoille.

Koiranulkoilutuspalvelut ovat ihan täynnä. ED 8.9.2021

Tai pitäisi ja pitäisi, Suomessa palvelua ei ainakaan suuressa mittakaavassa ole, ja koirat pärjäävät työpäivän ihan hyvin kotona. Mikseivät siis Hollannissa?

En tiedä varmaksi. Aikoinaan minulla oli työkaveri joka jopa vei koiransa hoitoon (30e/pvä) työpäivän ajaksi. Koska oli sääli jättää yksin? Yksi syy voisi olla pitemmät työpäivät (8h + lounas eli 8,5h) sekä pitkät, tai ainakin ajallisesti pitkät (ruuhkat) työmatkat, jotka helposti ovat tunti suuntaansa. Päälle melko kilpailuhenkinen työympäristö ja siitä kumpuavat ylityöt niin onhan se jo aika pitkä aika koiralle, 10-12h yksin. Jollain sivulla myös mainostettiin palvelua, että eihän se ole kiva kun tulee (väsyneenä) töistä kotiin ja vatsassa on ikiliikkujariiviö, joka on pakko ulkoiluttaa. (Miksi sitten hankkii [senrotuisen] koiran?)

Ympäristön palveluvaihtoehdot

Ulkoulutuspalvelut liikkuvat pakettiautoilla ja hakevat koiria eri osoitteista. Ylläolevassa lehden kuvassa Koiranulkoilutuspalvelu Joepien Marloes ja Kayleigh seisovat 38 (!) koiran keskellä. Pakussa on 38 häkkiä ja kaksin voivat päästää koko revohkan liikenteeseen aidatulla alueella. Yleensä ryhmäkoot ovat hieman pienempiä, 10-15 on ehkä normi. Tallin lähellä on muutama alue missä koiria ulkoilutetaan, koskaan en näe ryhmäliikuntaa narussa vaan n tunti peuhaamista metsässä. Ei siis missään (kunnallisessa) koirapuistossa vaan yleensä sopivat metsänomistajan kanssa tilan käytöstä. Kuvaamallani pakulla on jopa oma metsäpläntti, 1,25 hehtaaria "ammattimaisesti aidattu".


Ulkoilutuspaku, maastoreissulla bongattu

Vaikka hänen sivuillaan palvelua kuvataan nimella wandeling (kävelytys) tarkempi kuvaus paljastaa että paku ajetaan sisään, tyhjätään ja täytetään taas tunnin kuluttua. Korien liikunta on siis osin omaehtoista. Missäköhän määrin jätökset siivotaan? Joillain sivuilla näkyy kuvissa myös aitoa kävelytystä, mutta se on tietenkin paljon tehottomampaa (pienempi ryhmä) kuin pakun verran kerrallaan.

Kuva täältä


Hintaa ulkoilutuksella on noin 10-15 euroa / kerta. Eräskin lehdessä haastateltu henkilö käyttää palvelua 4 kertaa viikossa, eli parisensataa euroa kuussa taitaa mennä.

Pakun sisutusta, kuva täältä. Kaikki palvelut lupaavat ilmastoidun
- tai ainakin tuuletusaukoilla varustetun - pakun.

Ulkoilutustouhun pohjat veti kesällä lehdestä bongattu koirien kesäleiri. Viikonloppu leirintäalueella leikkien ja pulikoiden: 85,-. Erästä omistajaa hinta hieman mietitytti lehtijutussa. Mutta tykkäähän hän itsekin viikonloppureissuista välillä, miksei sitä sitten suotaisi koirallekin? Omistajia hellitiin jatkuvilla whatsapp-kuvapäivityksillä ja reaktiot olivat iloisia. Mutta myös haikeita, olihan koiria jo hieman ikävä.

Leirintäalueella on mukavaa. ED 22.7.2021

Olenko liian yksinkertainen, jos ajattelen, että voisihan sen koiran kanssakin tehdä reissun? Ihan heti en ainakaan ole hevostani laittamassa elämysmatkalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti