keskiviikko 12. tammikuuta 2022

Paukkuvasara ja karbidimaitotonkka

Paukutella voi ilman ilotulitteitakin, ja vaikka itse olenkin ennemmin kauneuden (raketin) puolesta kuin pelkän pamauksen, monien mielestä tyhjänpaukuttelu on vähintään yhtä kivaa (ks ed kirjoituksen ps2).  Maaseudulla onkin ainakin kaksi perinnettä, joilla paukkuja saa aikaiseksi. Valitettavasti toinen näistä aiheutti kuluneena uutenavuonna kuolintapauksen.


Poliisi tutkii paukkuvasaraa, lähde 

Kyseessä oli paukkuvasara (klaphamer), lähinnä Twenten maakunnassa suosittu. Siinä pläjäytetään alustaan lusikallinen jauhetta ja pamautetaan (isolla) vasaralla, jolloin jauhe räjähtää. Perinne ei ole kielletty eikä jauhe (yleensä rikkiä ja natriumkloraattia, joskus magnesiumkloraattia) laiton.

Tällä kertaa jauheen alla oli metallinen "lautanen" tmv astia joka räjähdyksestä repesi palasiksi ja kappaleet lensivät kuin kranaatinsirpaleet ohikulkeviin poikiin. 12v sai osuman rintaan ja kuoli lähes välittömästi, toinen 11v sai osumat alaraajoihin ja on sairaalahoidossa. Allaolevalla videolla paukutellan.
Toinen paukutteluversio on karbidimaitotonkka. Tarvitaan maitotonkka, jonne tuupataan 100g karbidijauhetta ja 150 ml vettä, kansi kiinni. Jauhe reagoi veden kanssa ja kehittyy asetyleenikaasua. Noin 50 sekunnin kuluttua kaasu sytytetaan pitkän kepakon avulla (tonkan kyljessä on 6mm reikä) ja pamauksessa kansi voi lentää 100 metrinkin päähän. Myös karbidijauhetta voi ostaa vapaasti.


Karbidiammuntaa, otettu talteen jo 24.11.2020 (ED).

Vielä video.


Youtubessa on enemmänkin videoita, maitotonkan sijaan isommistakin välineistä kuten vesitankista

Ei ihan aukea touhun hauskuus, mutta olenkin keski-ikäinen nainen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti