maanantai 7. helmikuuta 2022

Itsemurhaerotuslausuma

Jaaha. Heitin Googleen sanan disclaimer ja vaihtarina tuli sanakirja.org ja erotuslausuma. Tai vastuuvapauslauseke. Milläs nimellä tätä nyt pitäisi kutsua, lauseketta joka näkyy joka ikisen uutisjutun yhetydessä, jossa on jotain itsemurhaa tai sen pohdiskelua liippaavaa.

ED 11.1.2022

Yllä lehtijuttu Stromaesta, jolla on ollut vaikeampia aikoja, ja lopussa: Voit puhua itsemurha-ajatuksista anonyymisti: chat 113.nl, soita 113 tai soita ilmaiseksi 0800-0113.

Olletikin Suomessakin on itsemurha- tmv auttavia puhelimia. Täällä ko linjalle annettiin jo kauan sitten nimi 113 (vrt 112) mutta pitkään numero oli oikeasti 0900-0113. Pari vuotta sitten edesmennen nuoren vanhemmat kuitenkin pistivät julkisuudessa kampanjan pystyyn. Ilmeisesti nuori oli yrittänyt soittaa 113 mutta ei vastattu / ei toiminut. Tekniikka ei ollut mahdollinen tai jotkut säännöt estivät (koska 112).

Terveysministeriön valtiosihteeri Blokhuis otti kopin ja heinäkuusta 2020 113kin toimii suoraan.

Toisessa lehtijutussa epäonnistunut kolarointiyritys - nyt elämä hymyilee.
ED 4.1.2022

Netti kertoo, että Suomessa itsemurhia on n 800/vuosi, eli n 14,5 / 100 tuhatta asukasta, Hollannissa oli vuonna 2020 1825 itsemurhaa eli 10,5 / 100t. Suomessa siis n 40% enemmän väkilukuun suhteutettuna.

Monesti jos mainitsen tulevani Suomesta myös itsemurhatilastot mainitaan. Kun tutkin taustoja tähän juttuun löysin Hollannin tilastokeskuksen (CBS) jutun jossa itsarit on tilastoitu mm asuinpaikan, tavan ja sukupuolen mukaan. Ja suhteessa Euroopan muihin maihin.


Itsemurhat suhteutettuna väkilukuun 2019 Lähde
(tähti sanoo että väkiluvussa on jotain ikäjakaumaa mukana)


Listalta näkyy helposti, että Suomi on korkeammalla. mutta miksi Suomi on niin tunnettu itsemurhistaan, kun naapurimaa Belgia on Suomeakin korkeammalla? Taas opin uutta. (Itäblokki Suomen yläpuolella ei niinkään yllätä).

Nu.nl nettiuutissivun uutinen (kuvakaappaus) näyttelijän pojan omavalintaisesta kuolemasta.

Lauseke on lehti- ja nettijuttujen lisäksi käytössä myös televisiossa. Välillä teksti pyörii jo ohjelman aikana ruudun alalaidassa, joka tapauksessa ainakin lopussa lopputekstien ohessa.

Olisikohan lausekkeelle Suomessakin käyttöä? Ja auttaakohan se?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti