perjantai 18. helmikuuta 2022

Valjakkokulkue

Ei-ajankohtainen juttu vanhoilla kuvilla. Mutta onpahan kuitenkin, kun tapahtumat ovat olleet katkolla näitä ei viime vuosina pahemmin liene järjestetty. Kun kyseessä kuitenkin n 100v vanhat pelit ja vehkeet (ja replikat) touhu on joka vuosi saman näköistä. Eli wanhojen ajoneuvojen harrastus. Hevosajoneuvojen.

Kun olin vasta muuttanut tänne bongasin paikallisen tapahtuman: Perinteisten vaunujen paraati. Olin nähnyt (ja osallistunut) Suomessa Hevosen päivän paraatiin joten lähtökohtaodotus oli luokkaa muutama lava- tai kippikärry, ehkä kiesit? Nettisivuilta löytyi reitti ja eikun pällistelemään.

2005 en edes omistanut digikameraa, yllä kuva kuvasta paperialbumista. Friisikiesit.

Suu loksahti aikalailla auki kun kulkue tuli ohi, 20-30 valjakkoa, toinen toistaan hienommin pyntättyinä ja 70% jopa aitoja vanhoja vaunuja, yli satavuotiaitakin. Loput taitavia replikoita - itse en eroa osaisi katsoa.

Paremmat kuvat ovat vuodelta 2015

Kaikki kiiltää.


Homman nimi on reitti ja tauko (sherrytauko-nimellä, sama nimitys metsästyksessäkin) ja lopussa palkintojenjako, paras aito ja paras replika. Kokonaisuus vaikuttaa palkintoon, sillä ei pelkästään vaunun tule olla aikakuteen sopiva, myös valjaat, hevostyyppi ja kuskin ja matkustajien asut painavat vaa'assa. Touhun nimi onkin hollanniksi autenttiset ajoneuvot (/vaunut) eli alkuperäiskunnossa ja ihmistenkin asut samaa aikakautta.

Ei mikään teinien harrastus. Hevonenkin yli 20-vuotias.


Aito private coach 1800-luvulta. Richmond Park on Lontoossa.

Touhu on suht kallista (hevonen / hevosia, mutta myös vaunujen säilytystilat ja kuljetuskalusto). Itse vaunutkaan tuskin ovat kovin edukkaita, varsinkaan esimerkiksi ylläolevat 1800-luvun isot vaunut. Monesti harrastukseen kuuluukin osana entisöinti ja muu puunailu - siinä missä esim vanhojen autojenkin kohdalla. Ylläolevasa nelivaljakkotapauksessa vaunut omistaa joku muu ja hevoset ja kuski on lainattu valjakkoajoyritykseltä (hääajoa yms, näemmä omiakin vaunuja on kotitarpeiksi).

Huomaa koira


Hevoset monesti KWPN vaunuhevosmallia, rodusta (tyypistä) lisää täällä.
Paitsi vanhoja kaupunkiajoneuvoja tai postivaunuja myös maaseutuversiot saavat osallistua, kuten ylläkuvatut "juustovankkurit" joilla entimuinoin vietiin tuotteita (juustoa mutta myös esim vihanneksia) markkinoille. Aitoon kokonaisuuteen kuuluu naruohjat. 

Vuonohevonen on Hollannissa suosittu ja niinpä mukana oli myös sellainen, norjalaisvaljaissa.


Totuuden nimessä epäilen, että autenttisuus tässä hieman kärsii. En nimittäin usko, että Norjassa suitsittiin silmälapuilla, saati liverpoolkangella, jos aitoa elämystä haetaan. Itse asiassa tuttuni, jolla on jo aiemmin mainittu Mainio vuonohevonen, tilasi Norjasta ajosuitset. Niissä ei ollut silmälappuja ja lopulta hän teetti ne niihin erikseen - ruskeisiin suitsiin mustat laput. Hollannissa kun ei oikeastaan ajeta ilman lappuja.

(Lisäksi en ole varma ovatko vaunut aitonorjalaisia, tai ajeltavien asusteet. Pitäisi olla, jos ovat tosimielellä mukana).

Näille alkaa jo riittää.

Kuva kuvasta 2005 - silloin mukaan shettiksiäkin. Myös niillä silmälaput ja liverpool-kanget!
Vaunut Itävaltalaiset asiointivaunut n vuodelta 1900.

Minäkin - nykyisin suomenhevosen omistajana - voisin siis maahantuoda Suomesta jonkunmallin kiesit ja länget ja lähtea touhuun mukaan. Vai kelpaisivatkohan ihan puu-customitkin*? Siinä vasta olisi suomenhevosperinnettä!

*)vanhanmalliset ravikärryt

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti