perjantai 22. heinäkuuta 2016

Julkisivurakentelua

Hollannissa yritetään mahdollisuuksia mukaan vaalia vanhoja katunäkymiä ja rakennuksia. Paljon rakennuksia on määritelty monumenteiksi, ja niiden julkisivuja tai ikkunanpuitteita ei sovi muuttaa. Välillä sitten mennään kirjaimellisesti julkisivu säästäen rakentamaan.

Ylläoleva julkisivu on pönöttänyt Haarlemissa Spaarnen rannalla jo ainakin kaksi vuotta, kun rakennuttajat ovat menneet konkurssiin ja välillä on odoteltu lupia. Nyt kuin huhun, että tänä kesänä jotain tapahtuisi. Odotellaan.

Tällainen pitäisi tulla, tuettu julkisivu oikealla. Lähde: nieuwbouw.nl
Projektin nimi on (oli? ehkä nimi muuttuu aikanaan uuden yrittäjän myötä) Spaarnekroon, eli Spaarnen kruunu.

Sama vähän isommassa mittakaavassa tapahtui Haarlemin kaupunginteatterille. Nimittäin julkisivun lisäksi jätettiin myös reunat pystyyn, mutta niiden taakse pykätiin kokonaan uusi, isompi ja korkeampi, rakennus. 

Julkisivu 2016

Julkisivu kauan sitten. Lähde: Haarlemin kaupunginarkisto, lähde ei kerro vuosilukua.

Vaan julkisivun takanapa jatkuu uusi, korkea lisäosa.

Silloisista seinistä en tajunnut ottaa [blogiin] kuvaa, onneksi netistä löytyi yksi. Onhan tapahtumasta jo kymmenisen vuotta.
Tässä siis säästetty julkisivu takapuolelta.
Lähde kraagjes.nl, Kuva: Sander van Leeuwen
Reunoilla näkyy missä vanhat tiilet loppuvat. Ja takaosa onkin sitten ihan eri maata.

Kaupunginteatterin laajennus.

Uutta ja vanhaa.


Laajennuksesta voi olla monta mieltä, minusta se on hieno. Toisaalta olen kuullut siitä käytettävän sanaa kiipeilyseinä. Osuva sekin.

Vielä yksi esimerkki, Bloemendaalin kaupungintalo. Tässäkin vanhan julkisivun taakse on rakennettu laajennus. Osa julkisivusta on jätetty ihan vaan kulissinomaisesti pystyyn.

Extrajulkisivu.


Tässä näkyy koko laajennus.
Tehdäänköhän Suomessa samaa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti