torstai 13. lokakuuta 2016

Hännättömät hepat 2

Nippanappa ehdin viime kuussa aiheesta kirjoittaa - ja valittaa, että asialle ei tehdä mitään, niin viranomaiset ovat ryhtyneet toimeen. Hienoa!


Tai no, hienoa? Typistämiskieltolaki on voimassa vuodesta 2001 ja nyt "jo" asialle tehdään jotain. Lokakuun alussa aiheesta esitettiin kysely paikallisessa eduskunnassa (kamervraag) ja olisikohan tämä sitten syynä. Tulevana sunnuntaina olisi Limburgin alueen työhevosten keskusnäyttely (centrale keuring).

Kaikki ruumiinosat tallessa.

Järjestävä taho on kuitenkin vastaanottanut kirjeen NVWA:lta, Nederlandse voedsel- en warenautoriteit eli Hollannin ruoka&tuoteauktoriteetti. En nyt keksi vastaavaa suomalaista virastoa, mutta ko NVWA valvoo elintarvike- yms tuotantolainsäädäntöjen noudattamista (esim lelujen turvallisuus) ja myös eläimiä koskevia lakeja. Kirjeessä kerrotaan, että ovat aikeissa valvoa ko tapahtumaa ja uhataan hännättömiä bongatessa uhkasakolla (15.000 euroa) sekä yli viidestä rikkomuksesta myös oikeustoimilla. "Myös hännättömien salliminen osallistua näyttelyyn on kiellettyä", sanoo NVWA.

Toki hännättömillä on (muka) eläinlääkärintodistukset - tai ainakin pitäisi olla - tai ainakin osalla - mutta järjestävä taho säpsähti senverran, että koko näyttely peruttiin. KVTH:n (Koninklijke Vereniging het Nederlandse Trekpaard eli Kuninkaallinen Hollannintyöhevosyhdistys) edustaja sanoo, että sakon summa on liian suuri pienen alueosaston kantaa.

Mutta ihan oikeasti yhdistyksellä on nyt ongelma. Yhdistyksen jäsenet, pääosa lienee 60+ ikäisiä, omistavat pääosan osallistuvista hevosista. Ja ne lienevät kaikki hännättömiä, sillä perinteet kunniaan, hevosten hyvinvoinnista viis. Yhdistyksen sivuilla on orilista. Listalla on 37 oria, joista kahdella (2!) on häntä. Kolmea lukuunottamatta kaikkia hevoset ovat syntyneet 2001 jälkeen.

Kuvakaappaus KVTH:n orilistalta.
Niinpä, jos näyttely olisi pidetty, sinne olisi saatu vain kourallinen hevosia. Pääosin joidenkin perusharrastelijoiden eikä yhdistyksen nimeätekevien. Jolloin toki koko näyttelyn pito ei kannata (rahallisesti), plus papat eivät tietenkään halua palkita mitään sisäpiirin ulkopuolisia häntäheikkejä. Esimerkiksi elokuun kansallisessa näyttelyssä molemmat voittajat olivat hännättömiä.

Saas nähdä mihin tämä johtaa, jos tiukka linja pitää VWA:n puolelta seuraava näyttely voidaan pitää vasta 2-3 vuoden kuluttua kun uudet - hännälliset - varsat on saatu kasvatettua. Tämänvuotiset näyttelyissä nähdyt varsat oli kuulemma pääosin jo typistetty. Siinäpä papoille pähkinä purtavaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti