torstai 6. heinäkuuta 2017

Ruokasarja: Aamukakku

Ruokasarja ehtikin olla telakalla melkein vuoden mutta jatketaan taas leipomotuotteilla. Tällä kertaa erikoisempi aamiaispala - aamupalakakku.

Peijnenburg on markkinajohtaja.

Hollantilaiset tykkäävät syödä tien päällä. Aamupala syödään autossa tai työpöydän ääressä ja muutenkin holskit kantavat paljon erilaisia yksittäispakattuja välipaloja yms mukanaan. Perusaamupala (joka kulkee myös mukana) on kaksi päällekkäistä leivänpalaa (hollantilaista höttöleipää) erilasilla täytteillä. Ne leikataan keskeltä halki ja kulkevat mukavasti mukana voileipäpussissa tai -laatikossa.

Aamupala valmiina. Leipäpussi on pakastepussia ohuempi ja hieman hengittävä. Kuva on otettu kotonani - näin pahasti olen hollannistunut! Ajan tällä hetkellä 120 km/suunta työmatkaa, joten aamulla otan eväät ja kahvin mukaan. Amsterdamin ja Utrechtin välillä kun köröttelee 5-kaistaisella puolityhjällä tiellä 06:30 väkisin 'vain' satasta, on aikaa ja tilaa nauttia aamupala. Nauttia ei taida olla ihan oikea verbi kylläkään ko kökköleivästä.

Aamupalaksi on kuitenkin jo ammoin myös keksitty oma kaikki-kerralla-versio: aamupalakakku eli ontbijtkoek (ontbäitkuk). Toki sitäkin syödään joskus pöydän ääressä (jolloin päällysteenä paksulti voita), mutta monesti kakkua otetaan siivu mukaan, sitäkin myydään myös yksittäispakattuna.

Aamupalakakku on suomalasesta näkökulmasta maustekakkua. Varsinkin kun makuvaihtoehtoja on omena-kanelista belgialaiseen suklaaseen.

Alla myös kaupan omaamerkkiä. Pahoittelen heikkoja kuvia tällä kierroksella. Syy: kiire, palaan tähän.


Kakku kuitenkin pohjustuu rukiiseen vehnän sijaan, joka tuo hassun suolaisemman / vahvemman viljan maun. Mutta noin muuten aamupalakakku on makea (runsaskalorinen) kakkupala, jonka päällä lukee 'reilusti kuitua' mutta jonka valmistusaineissa on ensimmäisenä glukoosisiirappi.



...Paitsi viime vuonna lanseeratussa Peijnenburg Zerossa. Se on sokeriton eli keinotekoisesti makeutettu (xylitolilla). Kaakkelsin kostukkeena on satulasaippuastakin tuttu glyseroli. Mukava perusruoastavieraantunut aamupala!

2 kommenttia:

  1. Löysin vastikään tämän blogisi ja on kyllä hauska lueskella Hollannin menosta nykyään. Itsekin asuin siellä taannoin pari vuotta. Välillä on tosi ikävä, olihan se ihan huikea maa asua! Ja heppaskene on siellä kyllä ihan toista maata kuin täällä Suomessa... Keep up the good work! :)

    Anni / http://the-moaning-of-life.blogspot.fi

    VastaaPoista
  2. Kiva että löysit! Kuten myöhemmästä tekstistä ilmenee olen muuttopuuhissa. Tähän astinen heppameininki on ollut hyvintoimeentulevien kotirouvien harrastelua (kärjistetysti), saas nähdä kuinka erilaista, toivottavasti maanläheisempää, se on kohtapuoliin "maalla". Ainakin tilaa on enemmän.

    VastaaPoista