maanantai 2. lokakuuta 2017

Talliesittely 11: Verbakel

Vastikään muutettiin ja heppa lähti tietenkin mukaan. Koska etäisyyttä uusi <> vanha koti on sen 140 km en ihan hirveästi tallin takia lähtenyt ajamaan edestakaisin. Oman kodin etsintä söi jo aikaa & kilometrejä. Niinpä talliksi valikoitui internetistä löytynyt isompi kilpatalli. Ammattilainen paikka, varmasti siellä on hyvä hoito ja olosuhteet ja sitten jos hakee jotain hieman rennompaa voi katsella paikanpäällä eteenpäin. Ties vaikka kilpatallilla oppisi uutta tai pääsisi seuraamaan suuremman maailman menoa. Olihan tallinpitäjällä 15 omaa hevosta (osa kilpa- osa jalostus-) ja juuri muuttoviikonloppunakin hän oli ulkomaankisoissa.

Talin houkutteleva jukisivu - ovi raollaan. Oik reuna on maneesia.

Kävin tallilla kerran kurkkaamassa. Tällöin kerrottiin, että karsinat siivotaan vain 1x/vko. No, tämä on Hollannissa suht yleistä joten avoimin mielin, jos kerran laatukisahepat siellä seisovat niin mikä olen harrastehepan kanssa urputtamaan. Ehkä homma toimii ihan ok, kunhan lisäävät olkea päivittäin.

Tallin käytävä jolla hevoseni seisoi. Maneesi oik (seinän takana).

Tarha-laitumet olivat kapeat, mutta pitkät. Talvella tarhaa pienenennetään ettei mene kokonaan kuralle, siitä puolivälijälki.
Hevosia ei juotettu tarhoihin!

No, ei toiminut. Heti ekana päivänä suunnilleen pökräsin ammoniakista. Hevoset ulkoilevat 9-16, jolloin siis seisovat reilut 2/3 vuorokaudesta ammoniakissa.  Vain 1 pvä / vko ilma on siedettävä, kun karsinat on tyhjennetty. Karsinoiden siivous (tai "siivous") tapahtuu nimittäin niin, että päivittäin lannat kerätään keoksi karsinan perälle ja etupuolelle lisätään olkea. Käytännössä joka karsinassa on oma pikkulantala. Kerran viikossa maanantaina avataan seinät ja ajetaan traktorilla tmv kuormaajalla koko rivi puhtaaksi.

Ns siivottu karsina, 5 pvän lannat takaseinällä.

No, pikkulantala sinne tai tänne, jos muuten ilmaa riittää. Vaan ei riitä. Käytävän (18 karsinaa) molemmissa päissä on leveät pariovet vaan niitäpä ei pidetä kuin raollaan. Välillä kun tulin tallille ne olivat jopa kiinni! Joka karsinassa on ikkuna, mutta senkin saa vain raolleen. Entimuinoin heillä oli avokarsinoita (ikkuna ulos), mutta hevosille tuli silmätulehduksia (!) joten nykyisin ei tuuletella turhia. Koska karsinoidem väliseinät ovat pientä luukkua lukuunottamatta umpinaiset ilma karsinoissa (minilantaloineen) oli vielä tuplapaha vs käytävä.

Ovi auki pliis.

Ikkunoita ei saa enempää auki.

Tallilla oli hevosia yhteensä 70, muutamassa eri rakennuksessa. En ole ihan varma oliko karsinan siivous kaikissa tallin osissa samalla tekniikalla, osasta nimittäin ei saanut väliseiniä auki, joten ainakaan tehokas traktorityhjennys ei onnistu.

Vanhempi tallinkäytävä.

Ikkunaa ei saa auki ollenkaan.

Omistajan kisaheppojen tallin ovi ei edes raollaan. Tosin seinän pieni neliö oli tuuletin.

Maria-hevoseni käytävällä (joka sijoittui maneesin kupeeseen) asui ainakin kaksi yskijää, Mariakin yski jo pariin otteeseen. Johtuiko talli-ilmasta, en tiedä, mutta kyllä tuli ihan heti olo: pois ja nopeasti.

Freesi meininki. Oik näkyy nippanappa kurkistusikkuna naapuriin. Melkein umpiseinät, siis.

Puitteet ovat hulppeat, hyväpohjaiset maneesi 20*60, ulkokenttä 20*60 ja estekenttä 40*40 (?), myös muutama järeämpi maastoeste, sillä tallinpitäjä kisaa 3 tähden kenttää. Kävelykone, ja pari juokstusympyrää. Maastot lähtevät pihasta ja matkaa kotiini vain 2,5 km. Vaan hevosen hyvinvointi ensin ja muutinkin jo 2 viikkoa myöhemmin pois, paikkaan jossa on ulkokarsina (ja lähes 10 km poljettavaa). Kun on tottunut raikkaaseen ilmaan tuo kaksi viikkoa oli jo ikuisuuden pituinen.

Estekenttä, myös maastoesteenomaisia (kuvassa näkyy vain osa).

Sori vino kuva. Melkein salakuva kun olin jo ilmoittanut lähteväni ennenkuin kiirellä aloin kuvata blogiin.

Kokopitkä maneesi. Näkyy, että loppuosa on jatkettu myöhemmin (kirkkaampi valo kattoikkunoista).

Hajuun tottuu, kertoi tallikaveri, hän ei haistanut sitä enää. Ja se on tottakin, sillä jo kahdessa viikossa melkein totuin, viimeisinä päivinä mietin, että eihän tämä nyt niin paha ole.

No onhan se paha! Myös siivottu karsina.

Kyseiseen kahteen viikkoon kävin vain iltaisin, etten vaan kuluttaisi arvokasta ulkoilu(happi) aikaa. Kun tulin ja Maria seisoi hämärässä ammoniakkiboksissa kaltereiden takana ahdistus oli suuri. Ja kun heinissäkin pihdattiin (on sillä tilaa laihtua) niin ikävä oli ratsastuksen jälkeen jättää haisevaan heinättömään vankikopperoon. Edellisellä tallilla toki ongelma oli lihavuus, mutta hevosten luonnollinen ruokarytmi on napostelu n 20h/pvä. Jos heinät saa 2x / pvä, "ilta"heinät klo 17, niin aika paljon jää napostelematonta aikaa. Aikaa kehittää esim vatsahaava. Kuvittelin Mariankin masentuneen, mutta voi tietenkin olla, että inhimillistän


Häkissä nro 10.

Uudella tallilla Marialla on taas ulkokarsina ja (kuvittelen että) iloisampi ilme. Tallin esittely seuraa myöhemmin. Ja muutaman matkalle osuneen, kun paikkaa etsin. Kaikenlaista löytyi.

Ps esitellyn tallin kuukausihinta: 330 euroa. Kallis näillä tienoilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti