sunnuntai 11. helmikuuta 2018

Eloa jokien alla

Hollannin jakaa itä-länsisuunnassa kaksi jokea, Maas ja Waal. Maas on ihan oma jokensa ja alkaa Ranskassa (nimellä Meuse), Waal on Reinin suuhaara. Nämä jakavat jo vanhastaan maan kahtia, katolisiin ja protestantteihin, iloiseen Maasin alapuoliseen etelään ja nuivempaan pohjoiseen.

Vasemmalla joet ja oikealla uskonnot, jossa punainen protestantti ja vihreä katolinen.
Uskontokartta on Wikipediasta (I. Dimitri) ja mitattu vuonna 1849, eli Flevoland puuttuu.

Itse asuin pohjoisessa ensimmäiset 12 vuotta, joten jotain näkemystä on ihmisistä ja tavoista. Mutta Brabantiin (etelään) muuton jälkeen kaikki on uutta. Etelästä sanotaan, että täällä ollaan avoimenpia, iloisempia ja 'burgundilaisempia', eli nautitaan enemmän elämästä ja esim ruoasta. Hollannin ruokakulttuuri ei ole kovin kummoinen, mutta täällä etelässä on jo Belgia / Ranska -vaikutteita.

Katolisen perinteen myötä etelässä myös vietetään karnevaaleja. Ne ovat tänä viikonloppuna ja jatkuvat laskiaistiistaihin asti. Monet ottavatkin vapaata, että voivat juhlia kunnolla. Karnevaalihan on ideana sama kuin laskiainen: juhlitaan ennen pääsiäisenaluspaastoa.

Karnevaalikoristeltu katu.

Karnevaaleihin kuuluu vaikka mitä perinteitä, valitaan prinssejä, on kulkueita ja juhlailtoja, pukeudutaan naamiaisasuihin ja ripustetaan lippusiimaa ja serpentiinejä taloihin.

Tässä talossa asuu Gerwenin karnevaaliprinssi Pajoto. Prinsseille annetaan aina joku nimi ja sitten välillä on ensimmäinen, toinen jne jatkoliitteitä. Oikeilla kuninkaallisilla ei ole koskaan liitettä ensimmäinen, vasta kakkosesta lsketaan.

Koska kaikki on minullekin uutta ihmettelen ja havainnoin touhua nyt ensi alkuun, kunhan tajuan mistä on kyse palaan joku helmikuu tähän. Nyt juuri osaisin korkeintaan suomentaa Wikipedian, mutta se ei ole blogin tarkoitus.

Maanantain lehdessä olivat kaikki karnevaaliprinssit. Per kylä valitaan ja on (kait?) jonkinlainen seremoniamestari.

Toinen silmiinpistävä ero pohjoiseen on rikollisuus. Sitä on paljon ja Brabant taitaakin olla Hollannin huumetehdas. Ecstasy-laboratorioita tyhjätään lähes viikoittain, hamppua kasvatetaan joka toisessa vajassa / asunnossa,  noin kuukausittain ammutaan joku "alamaailman välienselvittelyssä" ja lehti on pullollaan aiheeseen liittyviä juttuja.

ED 1.2.2018. Huumejäteitä dumpattu jonkun joutomaalle. On tapahtunut jo kahdesti lyhyean ajan sisään ja kunta veloittaa 45 000 euroa siivous/puhdistuskuluja maanomistajilta. Tämä ei ollut aiheesta yhtämieltä ja asia kulkee nyt eri oikeusasteissa.

Yksi 'hauskimmista' oli kun uusi hallitus astui toimeen. Uusi turvallisuus (tjsp) ministeri tuli käymään ja tutustumaan tähän ongelmaan. Olivat sitten paikallispoliisin kanssa jossain lähiössä ihmettelemässä niin tekstissä luki suurinpiirtein Poliisi esitteli paikkoja laajoin kädenliikkein "tämä on tunnettua rikollisseutua". Laajoin, ettei vaan leimaa jotain taloa.

Toinen kuva saman päivän lehdestä. Tapaukset eivät liity toisiinsa, mutta antaa kuvan kuinka paljon huumejuttuja alueelle mahtuu. Kuvassa poliisi tutkii taloa, jonka omistaja juuri pidätetty suuressa huumekauppa / -tehdas operaatiossa (pidätyksiä useampia). Huomaa julkisivun valvontakamerat. Ihan taviksia tässä vaan asuu.

Sama talo löytyy Google Mapsista - 6 kameraa. Varman on naapurit tienneet, ettei ole ihan  puhtaita jauhoja pussissa, samoin poliisitkin jo pitempään. Mutta pelkkien kameroiden takia ei ketään voi pidättää.

Että tällaiselle alueelle päädytty. Palaan molempiin aiheisiin taatusti jatkossa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti