perjantai 2. maaliskuuta 2018

Hevoset heikoilla

Tuli se talvi tännekin, sama Siperian pakkanen kiusaa kuin Suomessakin. Hieman “lämpimämpää” toki, öisin -8, päivisin -2 iltapäivästä mutta hyytävä tuuli. Tuuli vaikuttaa myös vesistöihin (“laineita”) joten luistelua ei ole päässyt harrastamaan kuin muutamilla pikku lätäköillä tai veden peitossa olevilla pelloilla. Lauantaina jo lauhtuu joten kun töissäkin on käytävä jätän luistelut tällä kertaa. Aurinkoinen pakkaskeli olisi myös kivempi kuin tämänhetkinen viima.

Tosin, Hollannin “villihevoset” eivät auringostakaan paljoa kostu. Oostvaardersplassenista kerroin viime vuonna, jolloin hevoset näyttivät OKlta. Tänä vuonna tilanne on eri, jo joulukuussa tuli lunta ja talvi on ollut kylmempi – ja tammikuussa märempi - kuin yleensä. Ja tämän viikon pakkaset sitten vielä kaupan päälle.

Kuva vuoden takaa

Eihän sitä evästä viime vuonnakaan mainittavasti hevosille ollut. Pakkasella tarve kasvaa ja tällä viikolla some onkin täyttynyt luurankokuvista. Ja vaatimuksista, että eläimiä pitää lisäruokkia. Ensi sunnuntaiksi on tekeillä mielenosoitus ja heinää / olkea on kait jo viety alueelle kielloista huolimatta.

Nyt ilmoitettiinkin, että alkavat sakottaa ruokkijoita. Tästähän oli jo oikeusjuttukin pari vuotta sitten, että villieläimiä ei saa (tarvitse) ruokkia. Vaikka eiväthan nuo ole villejä vaan aitauksessa! Ja aivan liikaa liian pienellä alueella (hevosia on n 1100 kpl).

Kuvannut 26.2 Milou Vogel, täältä


Kieltoja perustellaan seuraavasti: Ruokkiminen ei auta, sillä vain vahvat saisivat ruokaa ja heikot jäisivät ilman kuitenkin. Lisäksi syntyisi enemmän varsoja jolloin lauma kasvaa ja ongelma on ensi vuonna kahta suurempi. Eli metsänvartijoiden / heidän takanaa olevien virkamiesten mielestä nälkään näännyttäminen on ihan ok. Onhan kysessä villieläimet, eihän kettujakaan ruokita.

Tosin ruokintaakin liittyy ongelmia. Hevoset (osa hevosista) ovat nyt niin laihoja / heikossa kunnossa, että liika / nopeasti syöty ruoka tappaa myös.

Mielenosoitusjuliste.
Pilapiirroksessa isä sanoo lapselleen: Katso! Villi luonto!!


Ongelma on sinänsä sama kuin Amsterdamin vesijohtodyynien kaurismeininki. Siellä ratkaisu on/oli rajoittaaa populaatiota reippaasti ampumalla. Jos ei ruokita niin sitten pitäisi ilman muuta ottaa ampumiskeino myös Oostvaardersplassenilla käyttöön. Ja kyllähän siellä vuosittain ammutaankin, mutta näemmä ei tarpeeksi. Omien sanojensa mukaan toiminta on “varhaisen reaktiivista” eli suht ajoissa olisi tarkoistus napsia heikot pois. Kuvien valossa eläinystävällisempää olisi proaktiivinen luonnonhallinta. Eli ampuminen ennekuin ollaan näin pitkällä.

Viimevuotinen varsa. Talvikarva hämää, ei ole tälläkään ylimääräistä. Kuva: Milou Vogel.


Itse seuraan lähinnä hevosmedioita, mutta ongelma koskee tietenkin myös alueen muita eläimiä: lehmiä ja kauriita.

OSA 2

Kirjoitin ylläolevan torstaiaamuna valmiiksi julkaistavaksi perjantaina. Niin iltapäivän radiouutisissa kerrottiin, että eläimiä sittenkin aletaan lisäruokkia.

Hieno homma, vaikka kyynisimmät epäilevät, että ruokinta loppuu kun pakkaset loppuvat (eli suurinpiirtein huomenna). Vaikka eihän ruoho kasva kuukauteen-pariin vielä. Yhteensä eläimiä on 4500 kpl, joten esim kuukaudenkin ruokinta vaatisi jo aikamoisen heinämäärän. Kauris ehkä syö vähemmän, mutta lehmä mahdollisesti enemmän kuin hevonen. 5-10kg kertaa 4500 kpl on jokunen pyöröpaali! Ja tämä per päivä.


Näemmä neliöpaaleja. Kuva Anti Oostvaardersplassen facebookista.

Ainoastaan ruokinnan perustelu ontuu: Tärkeä syy läänillä [ryhtyä ruokkimaan] on yhteiskunnallinen huolestuminen eläinten hyvinvoinnista Oostvaardersplassenissa ja huoli yleisestä järjestyksestä. Yhteiskunnallinen rauhattomuus johtaa siihen että ihmiset ottavat oikeuden omiin käsiin ja alkavat ruokkia. Metsänvartijoita on myös uhkailtu reilusti. Siirtymällä väliaikaiseen lisäruokintaan lääni haluaa rajoittaa yhteiskunnallista rauhattomuutta.

Ts. jotta mielenosoitus ei mene mellakaksi (facessa on puhuttu sivuleikkureista ja aitojen availuista. Mikä ei olisi järkevä moottoritien ja junaradan kupeessa...) eläimiä ruokitaan. Eli ihmisiä rauhoitellaan, edelleenkään eläinten hyvinvointi ei ole etusijalla. Jolloin ei ole ihmekään, että herää epäilys jonkinlaiesta muutaman päivän harhautuksesta ja kun kohu laantuu eläimet jätetään taas omilleen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti