torstai 3. toukokuuta 2018

Kiinalainen invaasio

Nykykodissa on piha. Tämä on kivalia, alkukeväästä norkoilin innolla krookuksia ja nyt seuraan syreenin kukintaa ja ihmettelen milloin on rhododendronien vuoro. Kun pihan aita uusittiin puutarhafirman toimesta kysyin myös joka puskasta mitä ne ovat - ruusua lukuunottamatta en tunnista mitään, ja siksi onkin extrajännittävää milloin mikäkin kukkii (tai ei kuki).

Eilen päivällä kun istuksin pihalla havainnoin, että naapuri hakkasi / tamppasi etupihan pensasaitaa jollain haravalla. Syystä, että?

Etupihan pensasaita kuvattuna pari vuotta sitten myynti-ilmoitukseen.
Kun lähdin autoa pesemään kurkin sitten oman etupihan vastaavaa. Kyseessä on ainavihreä koristepensas buxus, suomeksi puksipuu, joka on suosittu aita- tai koristekasvi. Tästä kun saa leikattua vaikka mitä muotoja, spiraaleja, kartioita tai muutenvaan napakkaa suoraa.

Ei tarvinnut kuin vilkaista niin näin, että siellä asuu ötökkä. En tiedä mikä joten kipinkapin puutarhakeskukseen! Kävi ilmi, että ötis on buxuskoi, koiperhonen joka munii puksipensaaseen ja toukat syövät lehdet alta aikayksikön. Kävi myös ilmi, että torjunta-aine on koko läänistä loppu - slut.

Vas uutta ja vielä ok kasvustoa, oik syöty.

No voihan perna. Ei auta kuin ottaa naapurin keino käyttöön - tamppasin pensasta minkä pystyin ja keräilin toukat, osan myös poimin suoran pensaasta. Jos olisin tiennyt tästä olisin voinut toimia ajoissa, nyt on pelkona, että pensas on tuotapikaa kalju. Mahdotonhan niitä oli kaikkia kerätä. Ehkä loppuviikosta saavat uutta ainetta.

Toukka. Koi siis munii pensaaseen ja toukat syövät kaljuksi > koteloituvat > uusi koi > uudet toukat ja tämä n 4x/kesä, jolloin pensas ei ehdi palautua ja lopulta kuolee.

Toukat pitää hävittää suljetussa muovipussissa, muuten ne kipuavat bioastiasta ulos ja palaavat apajille.
Ekan satsin heitin tietämättömyyttäni (ulkona olevaan) biokippoon sellaisenaan. Kiva niitä oli sitten pyydystellä uudestaan (ja ehkä yön aikana muutama ehti oikeasti karkuunkin).


Ja ei, en ole myrkkyjen puolesta, mutta tälle ei voi muuta. Ko koi nimittäin ei ole Euroopasta kotoisin, vaan Kiinasta. Joten sillä ei ole mitään luontaisia vihollisia. Se ilmiintyi reilut 10 vuotta sitten, epäillään, että se tuli Saksaan kiinalaisen buxuslähetyksen mukana vuonna 2005. Siitä lähtien otus on levinnyt vuosi vuodelta Saksan naapurimaihin. Venäjällä sitä ei vielä ollutkaan - kunnes 2014 Sotšin olympialaisia varten maahantuotiin kasvi Italiasta ja invaasio alkoi sielläkin.

Hollannin levinneisyyskartta, waarneming.nl

Jos hyvin käy ötökkä ei selviäisi Suomen talvesta. Mutta älkää erehtykö ostamaan puksipensasta hollanintuliaiseksi! Kunhan oma talous on nykyhetkeä paremmalla tolalla vaihdatan tuohon jonkun muun - koivapaan - pensasaidan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti