maanantai 10. joulukuuta 2018

Lapsi vesikipossa

Aihe tuntuu hurjalta. Taidan laittaa kuvat linkkeihin.

Mutta, täällä siis ihmisen kuoltua lähes aina tehdään ruumiin esillelaitto. On kylmälaitteet ja vainaja on esillä vaikkapa olohuoneessa, tai nykyisin usein hautausurakoitsijan tiloissa.

Kuolleena synteneet (keskenmenneet) lapset hoidettiin viime vuosiin asti usein ripeästi pois silmistä sairaalassa, mutta nykyisin yhä useampi vanhempi haluaa enemmän aikaa hyvästelyyn, ehkä jopa esitellä lapsen muille sukulaisille. Kuitenkin ei-täysaikainen lapsi on usein rujon näköinen, voi olla kirkkaan punainen jne. Niitä saatetaan yhtälailla laittaa esille arkussa tmv, mutta pari vuotta sitten oman lapsensa menettänyt keksi uuden keinon: Lapsi laitettiin esille vesikipossa.

Lehtijuttu aiheesta ED 8.12.2018, tässä hautaustoimiston tiloissa.


Kipossa, joka voi olla pakastekippo tai pieni lasimalja, lapsi monesti jonkinveran haalistuu eli muuttuu normaalimman väriseksi - ja yleensä myös menee sikiöasentoon. Kuin aika kohdussa jatkuisi. Kippoa pitää säilyttää yöt jääkaapissa. Vesi (ihan kraanasta) pitää vaihtaa kerran vuorokaudessa. Monesti vanhemmat ottavat lapsen syliin vedenvaihdon ajaksi.

En tiedä mitä kuolleina syntyneille vauvoille tapahtuu Suomessa, saakohan edes viedä kotiin sairaalasta? Touhu tuntuu makaaberilta mutta holskivanhemmat sanovat, että on luonnollista tuoda lapsi kotiin ja ottaa hieman aikaa jäähyväisiin. Kuulostaa järkeenkäypältä.

Niitä kuvia löytyy vesimetodin nettivsivuilta http://www.watermethode.nl/, kuvien ohessa lukee myös viikot ja esim tässä näkyy koko tapahtumaketju syntymästä hautaamiseen, kuvassa 4 näkyy selvästi väriero vs ensialkuun. Ja lopussa isommat lapset mukana.

3 kommenttia:

 1. No huhhuh!

  VastaaPoista
 2. Uhh... Nyt on kyllä melkoista. Eihän tuossa sinällään ole mitään kovin pahaa, outoa vain. Kunhan kukaan ei ala pitää vastaavia rituaaleja ihmislähtöisesti abortoiduille sikiöille. Nuo pakasterasiat kyllä tekevät asiasta hieman kornin, itse näkisin sikiön ehkä mieluummin yksinkertaisen kauniissa lasiastiassa.

  Suomessa ymmärtääkseni aikaisilla viikoilla syntyneet sikiöt menevät aika haipakkaa ihmisperäiseksi jätteeksi, ns. kuolleena syntyneet saa kai pitää hetken hallussa ja hautajaismuodollisuudetkin on mahdollista pitää.

  VastaaPoista
 3. Sehän se on, missä (millä viikolla) kulkee lapsen ja sikiön raja? Esimerkeissähän on 9-viikkoinenkin esillelaitettu ja sen jälkeen olletikin haudattu (ehkä näitä ei ihan kiven kanssa hautausmaalle kuitenkaan?), niin sehän on alle abortti-iän.

  Jokin aika sitten kirjoitin kohtuun kuolleiden rekisteröintisuunnitelmista, joka on nykyisin mahdollista: Lapsi oli olemassa. Esim Amsterdamin kaupungin sivuilla lukee, että alle 24-viikkoisenkin saa rekisteröidä. Kait sitten 9-viikkoisenkin?

  VastaaPoista