tiistai 9. huhtikuuta 2019

Kukon juhla

Jaaha. Hollanti on pullollaan idoottimaisia eläinrääkkäysperinteitä. Suuri osa on jo torpattu, kuten Amsterdamin ankeriaanveto (elävä ankerias sidottiin naruun kanavan yli ja alisoutajien piti vetää se poikki) tai Limburgin hanhenveto (sama idea, tavoitteena pää irti, vasta viime vuonna vaihtoivat keinohanheen, jokunen vuosi aiemmin sentään kuolleeseen), toki periaatteessa jopa ketunmetsästyksen tai härkätaistelun voi laskea samaan kastiin: hupailua eläimen kärsimyksen kustannuksella.

Siellq on kukko. Kuva täältä, mario Miskovic 

Viimeisin havainnoimani ei onneksi tapa eläintä, mutta ei se nyt ole ainoa hyvinvoinnin merkki. Että pysyy elossa. Schiermonnikoogin saarella juhlitaan helluntaina hedelmällisyyttä tuuppaamalla kukko koriin pylväännokkaan ja se on siellä 3 päivää 18m korkeudessa. Tavan nimi on kallemooi, siitä on todisteita jo 1400-luvulta ja (olevinaan) juuret Norjassa.

Kuva täältä.

Tästä oli oikeusjuttu ja (ED 28.3) oikeus päätti, että kysessä ei ole eläinrääkkäys, kukolla on syötävää ja juotavaa ja nykyisin sitä voi jopa seurata veppikameralla. Eihän se kuole, joten...?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti