torstai 2. toukokuuta 2019

Vakuutus jäi lunastamatta


Blogin alkuaikoina kirjoitin hautausvakuutuksista. N 70% hollantilaisista se on, ja koska viikossa pitää haudata se voi olla kätevä. Viikko on lyhyt aika ja jos siinä pitää vielä neuvotella ja arpoa… saati että ehtisi itse leipoa. Joten onhan vakuutus ymmärrettävä, yksi huoli vähemmän kun ko homman voi ulkoistaa samointein, eli vakuutusyhtiö hoitaa (vakuutuksen budjetin rajoissa).

Helmondissa olevan hautausvakuuttaja Delan krematorion sali.
Hollannissa sekä häät että hautajaiset ovat usein vähemmän kirkollisia kuin Suomessa.

Nyt lehdessä oli aiheesta pikku juttu. Useimmissa vakuutuksissa on maksu / kk, joka tietynikäisenä loppuu (monesti 75v). Jos lähiomaiset eivät tiedä vakuutuksesta ja maksutkin ovat jo loppuneet (ts perukirjaa tehdessä ko vakuutus ei näy tiliotteilla) ja paperi ei ole selkästi tallessa voi olla, että hautauskulut tulee maksettua itse ja vakuutusyhtiö pitää rahat. Jonkinverran vakuutusten perään voi kysellä, mutta pahimmillaan vakuutussopimus on solmittu 50-luvulla ja tietoa ei ole digitaalisena ollankaan.

Toinen vaihtoehto on, ettei vakuutusta ole indeksoitu. Niinpä korvaussumma voi olla vaikkpaa 70-luvun hautauskulut, nykypäivänä muutama satanen.

Eindhovens dagblad 30.4.2019


Vakuutusyhtiöillehän tämä on vain näppärää ja lehden arvion mukaan ne säästävät miljoonia vuodessa. Heille kun ei tieto kuolemasta kulje automaattisesti, eikä sisäministeriö anna moiselle lupaakaan yksityisyydensuojasyistä.

Lehdessä onkin yksi vinkki – puhu ajoissa hautausjärjestelyistä vanhempiesi kanssa. #perintöä odotellessa

1 kommentti:

  1. Onpa harmillista että vakuutukset ovat noin hankalia. Näin muutenkin vaikean asian kohdalla. Kaikki kummiskin maksaa, arkusta hautajaistilaisuuteen lähtien, joten apu vakuutuksesta tulee tarpeen. Suomessa parit hautajaiset jätjestäneenä tiedän, että siinä on jo muutenkin hommaa.

    VastaaPoista