tiistai 21. toukokuuta 2019

Susisuunnitelma

Susi on palaamassa / palannut Hollantiin! Reilut sata vuotta sitten se ajettiin Hollannissa sukupuuttoon mutta hitaasti mutta varmasti se palaa idästä, ja nykyisin lähtökohdat ovat erilaiset. Kaikkea liikkuvaa ei ammuta vaan puhutaan luonnonsuojelusta ja monimuotoisuudesta.

Viime vuosina susia on bongattu hyvin satunnaisesti ja osa havainnoista on epäluotettavia. Suuri osa joutui auton alle ja DNA-tutkimuksilla sitten pääteltiin oliko susi alunperin Saksasta vaiko kauempaa. Vuonna 2013 meinattiin, että Karpaateilta asti oli vaeltanut tänne yliajettavaksi.

ED 20.5.2019


Maanantaina julkisuuteen tuli sitten ensimmäinen kuva pariskunnasta, riistakameran näpsäisy Veluwella. Koska jo aiemmin oli DNA-löydöksiä (lue: pökäleitä), joista pääteltiin naaraan olevan juoksussa, odotellaan seuraavaksi jo poikasia.

Onneksi läänienvälinen susisuunnitelma (interprovinciaal wolvenplan)  on jo valmiina. Jos poikasia on tai tuloillaan siirrytäänkin kertaheitolla jo vaiheeseen 4.


  • Vaihe 1: Hollannissa on (satunnaisesti) susi
  • Vaihe 2: Hollannissa asuu susi
  • Vaihe 3: Hollannissa asuu susipari
  • Vaihe 4: Hollannissa asuu susipari jälkikasvulla
  • Vaihe 5: 10 vuotta ensimmäisen lisääntymisen jälkeen


Vaiheet 1-4 on läpäisty vajaassa 10 vuodessa. Susi palasi Saksaan 1996 ja siitä lähtien on seurattu silmä kovana saksa-hollanti rajaa, kuin 80 vuotta sitten konsanaan.

Suunnitelma sisältää vaikka ja mitä, eri skenaarioita mitä tehdä jos susi on asuinalueella, miten suojella karjaa, saako siihen laittaa lähettimen ja kuka menee television puheohjelmiin aiheesta.

Yksi mahdollinen bongauskuva sudenbongaussivulta (myös interaktiivinen kartta). Noin kk sitten näin samantyyppisen ratsain pellon reunassa metsänlaidassa kaukana. Iso & harmaa ja ihmisiä (koiranomistajia) ei lähellä. Maastoilukaveri hihkui että susi, mutta en oikein usko. Sudenbongauskartalla ei ole palluraa kotiseudun tuntumassa. Kuvaa ei ole, olisi ollut vielä ylläolevaakin huonompi. Ylläolevan on ottanut Desiree Versteeg.

Asiasta on tietenkin paljon eri medioissa ja eilenkin pohdittiin "Mitä tehdä jos kohtaa suden". Ohje on "olla ihan normaalisti" (eikä ainakaan koettaa lähestyä tai houkutella). Holskit ja luonto ei kuitenkaan ole mikään superpari ja asiantuntija varoittelikin: Eniten onnettomuuksia tapahtuu, kun ihmiset nostavat lapsensa [villin, maisemointi-] konik-hevosen tai alkuhärän selkään valokuvan takia. Just. Susiselfieitä odotellessa.

Sitten pieni PS. Aiheet alkavat olla lopussa. No, muutama juttu vielä on mielessä mutta kylässä asuminen rajoittaa esim valokuvian ottoa, pitää oikein suunnitella asiaa isolle kylälle jne. Eli pari yleisjuttua (vaikkapa ruokasarjaan liittyviä) on hieman hyllyllä. Tämä tarkoittaa, että siirrytään puhtaasti havaintojen varaan, ts mitä näen / bongaan lehdistä tai muualta. Ja ihan joka viikko ei ole kiinnostavia juttuja, joten nyt tuli kait blogin eka viikon väli postauksissa ja jatkossa näitä voi olla enemmänkin. Toivotaan tapahtumarikasta kesää!

Tai ylipäänsä kesää, tässä lähes livenä tämän tiistai-aamun kelit.
Liian aikaisin ulos istutetut tomaatit eivät ole iloisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti