maanantai 21. lokakuuta 2019

Kunniakomppanian harjoitukset

Syyskuun kolmas tiistai on aina Prinsjesdag, Prinssien päivä. Kyseisenä päivänä kuningas siirtyy lasisissa hevoskärryissä parlamenttiin ja pitää avajaispuheen. Juuri nyt lasissa kärryissä, aiemmin ja aikanaan taas käytössä olleet kultaiset ovat jo pari vuotta restauroitumassa.Puhe on parlamentin avauspuhe ja linjaa myös tulevaa taloupolitiikkaa. Perinteisesti sisältö vuotaa lehdistölle viikkoa-paria ennen, eli yllätyksiä ei enää tule ja budjetit on ja ennen puhetta analysoitu. Kysessä onkin lähinnä rituaali, toki perustuslaillinen, eli ihan heppoisesti siitä ei luovuta.

Tähän kärryajeluun liittyy tietenkin paraati, sivusinkin jo aihetta kuninkaallisten tallien esittelyssä. Paraati on tietenkin jännä paikka, on ihmisiä ja hälyä + aina riski järjestyshäiriöihin (tai jopa pahempaan). Hevosten pitää siis totutella vähän reippaampaan menoon. Ja tämä totuttelu tapahtuu paraatia edeltävänä päivänä eli maanantaina, Dan Haagissa, Scheveningenin rannalla.


Hevosia ei ole kuninkaallisissa talleissa enää tarpeeksi moiseen kulkueeseen, joten kuka vaan sopivalla hevosella voi osallistua tietyin ehdoin. Olletikin hevosen pitää olla tarpeeksi suuri ja ruskea tai musta. Lisäksi ratsastajan pitää suorittaa ratsastusajokorttia vastaava kunniakulkuekoe, jossa ratsastetaan mm sapeli (vai bajonetti, no joku miekanomainen) kädessä ja sitä pitää osata nostaa pystyyn ja viedä eteen plus mm hypätä este se kädessä. Eli tietyt kunnialiikket ja käskyt pitää osata.

Mm sateenvarjon avaamista ja sulkemista harjoitellaan.
Osa tulee omilla hevosilla, toisaalta on ihmisiä jotka tarjoavat hevosensa käyttöön ja ratsastaja on sitten joku reservihevosmies (tai nainen). Esimerkiksi yksi ratsastuskoulu - jonka omistajalla joku kytkös armeijaan tmv - tarjoaa 5 hevosta vuosittain. Olisi hauska bongata vakiotuntiheppa ko paraatissa.

Rantaharjoitus on sitten viimeinen koe joka erottaa jyvät akanoista. Harjoittelevia hevosia on enemmän kuin lopulta tarvitaan ja vain lunkeimmat pääsevät mukaan. Jo useamman kerran mukana olleiden ei kaikkien tarvitse enää osallistua harjoitukseen.

Yksi ratsastukouluhevosista.

Paikalla on paljon väkeä ja lehdistöä ja vartavasten koululuokkia joiden sopii taputtaa ja kiljua ja hyppiä yms avittaa harjoitusta. Yleisömelun lisäksi harjoitellaan ylläolevaa sateenvarjoa, ammuskelua, pikku ilotulitteita (heiteltiin lähes hevosten jakoihin, en vaan saanut kunnon kuvaa) ja grande finalena savu.

Alkuun oli enemmän poukkoilua, koko harjoitus oli käynnissä (niin on paraatikin).
Lehdistöä


Valkoiset hevoset ovat trumpetisteille, niitä oli harjoituksissa 8 mutta vain 4 taisi olla tarpeen.

Hän ammuskeli. Savu on ilotulitteista.

Isompi savu saatiin sitten jollain kemikaaleilla.Seuraava näkyy jo

Savu antaa hienon taustan

Rumpalin hevonen on aina kirjava. Harjoituksissa oli kolme kirjavaa,
2 tinkeriä (Irish Cob) ja yksi puoliverinen (kuvassa oik) joka taisi saada paikan.

Lopussa savun väri vaihtui.

Tauko

Alla hieman liikkuvaa kuvaa, tosin kuvaajan kohteena tais olal orkesteri ja hepat sivuasia.Ja filmi 2019 kulkueesta. Pitkä ja tsuumailevat lähinnä vaunuja (/kuninkaallisia) eikä hevosia, pöh.  Kohdassa 7:30 kuningas kiipeää kärryihin. Parta on edelleen. Lopussa itse puhe.ps Päivän nimelle ei löydy järkevää selitystä netistä, sillä millään (pikku)prinsseillä ei ole päivässä mitään jakoa. Niiden sijaan (poliitikko)naisten hatut ovat tärkeässä asemassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti