keskiviikko 30. lokakuuta 2019

Rhino-virus

Hevosilla esiintyy erilaisia virustauteja, influessia ja esim herpestä. Kun etsin Suomen päässä tietoa EHV-herpeksestä löydän oikeastaan vain tietoa hengitystieversiosta (rinopneumoniitti, joka on varsin yleinen ja harvemmin perusflunssa pahempi) sekä virusabortista (joka on astetta ikävämpi, kuten nimi sanoo varsa abortoituu). Myös vastasyntyneet varsat voivat kärsiä viruksestä (ja monesti kuolevat siihen).

Kuitenkin Hollannissa on kaikkein yleisimmin tapetilla ns neljäs muoto, neurologinen EHV-1, jolle annetaan Suomessa nimi myeloenkefalopatia. En kuitenkaan googlella löydä suurempia mainintoja epidemioista tai edes tartunnoista jotka johtavat tähän versioon Suomen päässä.

Terve hevonen (kuvituskuva)


Hollannissa neurologinen versio on kansan suussa rhino, ja kaikki taudinkuvat tuupataan rinopneumoniitin nimen alle. Ja tämä neurologinen rhino on vuosittain (hevos)uutisissa, paikallisen infosivun mukaan rhinon bakteeria on kaikkialla, ja miksi se sitten 'iskee' jonnekin on hämärän peitossa. Evira: EHV-1 -tartunta voi aiheuttaa neurologisia oireita, jotka vaihtelevat lievistä takaosan liikkeiden koordinaatiohäiriöistä raajojen täydelliseen halvaantumiseen. Vaikeimmin oireilevilla hevosilla tauti voi olla parantumaton. Aikamoinen eufemismi tuo 'parantumaton' - tarkoittaa siis kuolemaksi.

Tällä kertaa rhino ilmiintyi Lelystadin ratsastukoululla. Ensimmäinen tartunta todettiin lokakuun alussa ja nyt kuolleita on jo neljä. Ratsastuskoulu on kiinni ja ratsastushalleihin on jäjestetty karanteenikarsinoita. Toisessa seisovat epäillyt (esim pikkasen kuumetta ollut) ja toisessa varmat (testatut). Nämä varmat tapaukset seisovat oljista tehdyissä karsinoissa - jos hevonen ei tokene vaan menee nurin karsina on helppo purkaa ja pääsee siirtämään tai muuten auttamaan hevosta. Pari hevosta seisoo taljoissa.

Olkikarsinassa
Karanteeni 2, kuvakaappaus uutiskirjeestä
Karanteeni 1, vuokrakarsinat

Tautiin on rokote (vaan se ei ole satavarma ja aika harvoin käytössä) mutta ei hoitoa tai lääkettä. Kipulääkettä annetaan ja muuten ei auta kuin odotella. Terveiltä hevosilta mitataan lämpö 2x/pvä ja siirretään tarpeen mukaan karanteeni ykköseen ja jos 2 viikkoon ei oireile pääsee takaisin omaan karsinaan. Tallit joista / joihin siirrellään desinfioidaan perinpohjin joten hommaa on paljon. Onneksi paikalle on ilmaantunut vapaaehtoisia auttamaan. Eri alueiden välillä on myös vaihdettava vaatteet, ettei vaan kuljeta mitään mukanaan, joten haalareita ja muovisuojia (jalkineille) & käsineitä kuluu.



Tämä on tietenkin ratsastukoululle mahdoton kuluerä. Vakuutukset eivät korvaa eläintauteja ja yritys onkin facebookissa hieman valottanut kuluja:


Koska tunnit on peruttu eikä kahviokaan ole auki tulopuolen vaje on noin 12.000 / vko.

Menopuolella on eläinlääkärinkulut, esim testi maksaa 110 tai 160 euroa / hevonen.
Aspiriini on 1 euron / pvä / hevonen. Hevosia on 50 (sekä yksityisiä, mutta ne toki maksavat omat lääkkeensä itse). Metacam, reippaampi kipulääke maksaa noin 20/pvä.
Desinfiointiaine maksaa 40e/kilo, osatavat sitä 6 kilon pöniköissä. Päälle muut puhdistusaineet.
Haalarit ja muut suojavaatteet n. 1000,-/viikko. 
Irtokarsinoiden vuokra 15 euroa / vko, niitä seisoo karanteenihallissa 1 14 kpl.
Koska karanteenit ovat ratsastuhalleissa joudutaan niiden pohjat todennäköisesti uusimaan, siinä arvio 15.000 euron luokkaa.

Karsinarivin siivousta. Väliseinät ovat pyörillä ja vedetty kuvassa oikealle.
Kuvassa ei siis ole käytävä vaan näkyy karsinoiden juomakupit.


Eli tuosta voi itse kukin laskea montako viikkoa talli pysyy jaloillaan vai ei. He ovatkin pyytäneet asiakkaista maksamaan vakiotuntinsa, sillä muuten korttitalo luhistuu varmasti. Lupaavat hyvitellä (rästitunteina tai muuna aktiviteettina) mahdollisuuksien mukaan.

Tämä onkin sitten aiheuttanut keskustelua paikallisella hevosfoorumilla. Ja niin vaan sinne joukkoon mahtuu muutama Miksi maksaisin, enhän saa sovittua palvelua?? Ja päälle yrittäjän riskit ja muut kliseet.

Tietenkään yhdenkään yrittäjän ei pidä laskea asiakkaiden hyväntekeväisyyden varaan. Mutta onhan tämä aika extreme tapaus. Koska vakuutus ei korvaa (eikä edes suostu vakuuttamaan). Useimmissa muissa yritysongelmissa, vaikkapa tulipaloissa, vakuutus jeesaa. Ja jos vastaavaa tapahtuu tuotantoeläinpuolella (eläintautia) niin valtio jeesaa. Mutta ratsastukoulua ei jeesaa kukaan.

Kukkia, kortteja ja kaakkelseja tulee myös.

Nyt tallilla pyörivä ratsastuskerho on laittanut ihan crowdfundinginkin päälle, toivotaan, että se auttaa. Maksoin jopa itse hieman vaikken ko tallilla ole koskaan käynyt. Olen kuitenkin itse kerran kokenut pääntautimeiningin karanteeneineen ja kuolemineen (koska kyseessä oli yksityistalli yrittäjälle ei tullut ansionmenetystä sillä kaikki maksoivat tallivuokransa. Mutta tuli lisätöitä ja -menoja, joku 40.000 e, mainitsi), joten voin hyvin kuvitella tunnelmat. 

Toivotaan että talli tästä tokenee, vielä kuitenkin menee viikkoja ennenkuin sairaat ovat parantuneet (tai ei) ja sen päälle vielä muutaman viikon puskuri, ennekuin voidaan sanoa tartuntavaaran olevan ohi.

1 kommentti:

  1. Aika hurjaa meininkiä! Toivottavasti saavat kuluja tasattua.

    VastaaPoista