maanantai 28. joulukuuta 2020

Välipäivien perinne

Kirjotin tämän jutun jo viime vuonna, kun korona oli vain pilke kiinalaisen silmäkulmassa. Aloitan sillä osiolla (pienin muutoksin) ja toivon että perinne 2021 jouluna taas on voimissaan. Lopussa tämän vuoden ratkaisu.

Vuoden lopussa, joulusta alkaen, Hollannissa on jo 22v perinne: TOP 2000. Listojen lista radiossa, NPO2:lla (NPO = "YLE"), joka alkaa joulupäivänä ja vika eli ykkönen soi juuri ennen vuoden vaihtumista. DJt soittavat 2 tunnin jaksoissa ja koko höskä tulee livenä TVstä.

TOP2000 Café, perällä ikkunan takana DJkoppi. TV:ssä on oma kanava, josta näkyy 24/7.


Joulu on täällä pienempi juttu kuin Suomesa. Toki (ilman koronaa) kyläillään ja syödään hyvin ja ehkä lahjojakin, mutta esim jouluaatto on ihan tavis ilta ja minua mm houkuteltiin jonnekin pubin stand-up-iltaan 24.12 viime vuonna. Pidän perinteistä kiinni kynsin ja hampain ja vietin kyllä ihan jouluaattoa (kotona kinkkua syöden).

Kissakin nauttii, väittää Evelien Jouresta 


Niinpä ko ohjelma, radio TVstä, sopii jouluunkin hyvin. Radion studio rakennetaan erilliseen juhlatilaan jonne pykätään TOP2000 Café. RadioDJt harvemmin tekevät työtään näkösällä ja muutamille se onkin alkuun vaikea paikka, kun vielä lisätään, että sopii ottaa kontaktia yleisöön.

Välillä on esitanssijoita tai erikoinen valoshow tmv. biisiin liittyvää, tässä siis vanki joraa + Jailhouse Rock.
Viestissä terveisiä Thaimaasta Norsupuistossa / vapaaehtoistyötä. Sielläkin TOP2000 raikaa.

Loppupeleissä kaikki DJt ovat innoissaan, fiilis on "mahtava" ja monille tietyt biisit tuovat vaikkapa edesmenneen isän mieleen, joten kahvion puolella voi olla hyvinkin tunteellisia hetkiä.Ja juurikin edesmenneet isät yms tulevat listasta lähinnä mieleen. Vaikka lista on koko kansan lista, äänestäjät ovat keski-ikäisiä miehiä. Queenin Bohemian Rhapsody on ollut listan ykkösenä 17/22 vuodesta. Vuonna 2015 John Lennonin Imagine kiilasi sen kakkoseksi - syynä Bataclan ja pianonsoittaja. Ja ihme kyllä ykkösenä tänä vuonna holski Danny Vera ja fiftarityylinen Rollercoster - joka viime vuonna oli hurjin uusi tulokas ikinä ja pamautti samointein neloseksi.  Kaikkineen listalla on paljon seitsemän-kahdeksankymmentälukua ja rokkia: Queen, Gunnarit, Rollarit, Dire Straits, Pink Floyd, Deep Purple... Tottakai jotain uudempaakin, ja paljon Hollantilaista. Mutta top-kymppi on melko lailla sama vuodesta toiseen.

Listan loppupää 2020


Suomalaisia oli listalla 2020 pari hassua: Nightwish kertaa kaksi (holskilaulaja Floortje Janssen vaikuttanee, sillä aiemmin Nightwish ei listalla ollut) ja ihme kyllä Darude / Sandstorm (sija 1481). Sen sijaan Rasmus / In the Shadows puuttuu, samoin Bombfunk Mc's / Freestyler, vaikka niitä radiossa kuulee välillä (Sandstormia tai Nightwishiä en ole ikinä radiosta kuullut).

DJt sitten (nykytapaan) lukevat lähettyjä viestejä Johannes kertoo, että tämä biisi soi ekassa kouludiskossa jne ja vastaavia pyörii ruudulla. Ihmiset lähettelevät myös kuvia, paljon kotieläimiä esim.

Kaikille ihanille ihmisille Painotalo Vrijdagissa hienoa vuodenvaihdetta tv Willy

Ko kuppilaan voi ostaa lippuja (3e) tiettyyn ajankohtaan, sisällä saa olla 45 min kerrallaan. Jonkinverran lippuja saa myös ovelta, ekoina päivinä sisään pääsee vielä suht helpolla, loppupuolella jonotus voi olla tunneissa. Tosin silloinkin saa lipareen aikamääritteellä ja voi vaikka mennä pitsalle odottamaan.

Odottajia ulkopuolella.
Vaihdon hetki.


Vika tunti on tietenkin suosituin. Mutta listat julkaistaan aikamäärittein jo viikko-pari etukäteen, joten vaikkapa Darudefani olisi viime voinut tähdätä ajankohtaan 26.12 klo 10-11 niin olisi saumaa olla paikalla livenä.  Välillä tvssä näkyykin faniporukoita. Myös paljon viestejä kotiin A4-silla, terveisiä sun muuta hihkumista. Yksillä oli viime vuonna kaksipuolinen lipare joka pääsi kuviin. Puoli 1: Ai mitenniin live? Puoli 2: Hyvää pääsiäistä!


Hän moshaamaan ryhtyi

Vaikka musa on 70% huonoa niin on siellä muutama helmi joukossa ja loput 25% ihankivakuullapitkästäaikaa -mallia. Niinpä minullakin on välipäivät kotona - ja autossa - TOP2000 taustalla. Täältä sitä voi seurata. En ihan tiedä miten ulkomailla, toisaalta ulkohollantilaiset laittavat reippaasti viestejä kaikkialta Aussien ja Norjan väliltä, joten eiköhän kuulu / näy.

Tervesisiä Seattlesta. Myös DJt pääosin keski-ikäisiä miehiä.

Ja sitten 2020. Kuppilaa ei tietty sovi avata, täällä on ravintolat kiinni ja muutenkaan tupeksiminen ei ole sallittua, max 2 saa kokoontua (pl oma perhe) ja etäisyyttä pidettävä. Joten eikun etä-kuppilaa sitten vaan zoomin kautta. En tiedä miten "vuorot" jaetaan että pääsee lähetykseen, mutta kotistudioissa mallinnetaan kuppilameininkiä innolla joraten ja viestilippulappuja ruudulla näytellen.

Taustalla studio.

Ei teksti erotu ainakana ylivalottuneessa kuvassa


Parina aamuna on myös ollut tunnin ajan viittomakielinen joraaja, joka tulkitsee biisin. Koronalehditötilaisuuksian viittojoista on tullut melkein julkkikia, eli siltä pohjalta varmaan.

Sitä en tiedä millainen viive tuossa on ja paljonko valvontaa, kotilive tietenkin voisi innostaa vaikka pyllistelemään. Vai ovatko holskit paremmin kasvattetuja?Ei kommentteja:

Lähetä kommentti