keskiviikko 23. joulukuuta 2020

Marialuola

Kuten jo jokin aika sitten kerroin, nykyasuinalueeni Pohjois-Brabant on vanhastaan katolista aluetta. Tämä näkyy ihan katukuvassa, ristejä ja pikku pyhättöjä on siellätäällä tienristeyksissä. Ja välillä isompiakin komplekseja, kuten Mariahoutin Lourdes-luolan kopio.


Luola on kirkon pihassa (vastavalo = huono kuva)

Lourdes on (paitsi Madonnan tytär) kaupunki lounais-Ranskassa ja yksi katolisen kirkon tärkeimpiä pyhiinvaelluskohteita. Helmikuussa 1858 ranskalainen 14-vuotias paimentyttö Bernadette Soubirous koki Neitsyt Marian ilmestymisen Lourdesin lähellä olevassa luolassa. Kaikkiaan Bernadette koki kevään kuluessa 18 ilmestystä. Luolasta tuli nopeaan suosittu pyhiinvaelluskohde ja sen oheen rakennettiin isompi basilika. [Ilman koronaa] siellä käy miljoonia pyhiinvaeltajia vuodessa.

Aito versio Wikipediasta (Emmanuel Brunner)

Mariahoutin versio on 1930-luvulta. Välillä se ehti ränsistyä jo kunnolla, mutta kunnostettiin 1990-luvulla. Paikassa voi hiljentyä ja sytyttää kynttilän läheiselle. Kynttilän sytytyksen ohessa sopii rukoilla tai ainakin ajatella henkilöä jolle se sytytetään ja täten suoda pyhää henkeä sinnepäin. Kynttilät ovat maksullisia, eli samalla tuetaan kirkkoa pienellä almulla. Monesti maksu on omatunnon kysymys, kuten tässäkin tapauksessa.

Ensivuonna pitää hakea muutama itsenäisyyspäiväksi?

Rahalle on pieni lipas lukolla.Vasemmassa reunassa on muistelunurkkaus.
Muutama penkki antaa tilaa istuksia ajattelemaan tai rukoilemaan.

Ensimmäisen luolakopion rakennutti Pius IX Vatikaaniin vuonnan 1874 ja trendiä seurattiin ympäri maailman. Välillä se jo hieman hiipui, ottaakseen uudelleen tuulta alleen viime vuosisadan 20-30-luvuilla - Bernadette julistettiin pyhäksi vuonna 1925. Pohjois-Brabantissa Lourdesluolia on yli 100 kpl.

Kopiossakin on kynttiläkuusi, valitettavasti tyhjä.

Ohessa myös saarnatuoli

Kun ajettelin, että pläjäytän tämän luolan blogiin, luulin kertovani jostain suht ainutlaatuisesta. Mariahoutin erikoisuus. No, eipä tosiaan ole, kartalla näkyvät Pohjois-Brabantin Marialuolat ja saan melkein koronaturvallisen joululomaidean - pitäisikö mennä niitä kurkkimaan kun ei paljon muualle passaa nyt matkustella? Osa on reilusti pienempiä kuin Mariahoutin versio, mutta ehkä on isompiakin?

Kartta interaktiivisena täällä.

Onkohan Suomessa yhtäkään? Tuskin, on kuitenkin katolinen juttu tämä.

ps. mahdollisimman Hyvää Joulua kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti