torstai 4. kesäkuuta 2020

Havaintoja koronasta 10

Kaikin puolin löyhempää alkaa olla, normi terveydenhuolto pelaa jo (viivästettyjä toimenpiteitä eli jonoa puretaan). Kesäkuun alusta saivat ravintolatkin jo aueta.

Kuin vanahaan hyvään aikaan, Eindhovens Dagblad etusivu 2.6.2020, Helmondin kanavanrantaa

Täällä on kuitenkin melko vahvana usko (tieto?), että sisätilat, erityisesti huonosti ilmastoidut tai sellaiset joissa ilmastointiin ei tule (tarpeeksi) korvaavaa ilmaa ulkoa ovat taudin leviämisen kannalta eniten pahasta. Toki ykkösenä on 1,5 m etäisyys, mutta tutkimuksissa on käynyt ilmi että seisovassa ilmassa virus voi jäädä leijumaan ja osua etäisyyksistä huolimatta. Tai kuten eräässä ravintolassa (jenkkilässä taisi olla) oli käynyt, että pöytäseurue ilmastoinnin lähellä sairastui, sillä siihen puhalsi koko ajan kierrätettyä ilmaa eli samat virushiukkaset ja tiivistettynä.

Myös toiminnot, joissa huudetaan, lauletaan tai hengästytään ovat pahasta, silloin virusta lähtee levittäjästä reippaammin (ja paineella) kuin puhuessa. Niinpä kuorot, kirkkolaulanta, urheilukannustus ja urheilu sisätiloissa (kuntosalit) on edelleen kiellettyä.

Deurne, sama lehti.

Ja vastaavasti: ravintolat ovat auki mutta oikeastaan vain terassit (1,5m välein). Sisälle saa päästää korkeintaan 30 ihmistä vaikka tilaa olisi teollisuushallin verran. Tietenkin pieneen raflaan vielä vähemmän. Tässä siis taustalla epäilys, että virus sisätiloissa jää roikkumaan ja tarttuu helpommin. 30 hlön maksimi ja rekisteröinti / varauspakko, jolloin mahd sairastumisen ilmentyessä voidaan ilmoittaa kaikille läsnäolleille, rajoittaa leviämisen siihen kolmeenkymmeneen (lasketaan pl työntekijät).

Maanantaina terasseilla oli vielä reilusti tilaa. Ehkä muutama holski on menemättä varmuuden vuoksi (tartuntariski), mutta epäilisin itse, että moni ei mennyt koska arveli, että on tungosta "ei mahdu kuitenkaan". Niinpä ravintolat jo hihkuvat median kautta, että tulkaa nyt pliis kun joka tapauksessa maksismikin on alle normikapasiteetin, että edes muutama pysyy pystyssä. Terassille ei tarvitse varata. Loppuviikosta sataa, joten sekään ei auta asiaa.

Tähän vasta sopisi "kuin vanhaan hyvään aikaan". Kuva täältä , ANP

Kahta happamammat olivat fiilikset ravintoloitsijoiden kesken kun maanantaina Amsterdamissa oli mielenosoitus George Floyd -tapauksen puitteissa. Pormestari meinasi, että paristaa henkeä eikä valmistautunut. Lopulta Damin aukia oli tupaten täynnä ja 1,5m täysin hakusessa. Pormestari sitten Tvssä koetti puolustautua, että sitten oli jo liian myöhäistä ja huomioonottaen mielenososituksen tausta poliisi(väkivalta) ei varsinkaan ollut hyvä idea tilanteen purkamiseksi. Onneksi Amsterdamin kohu vaikutti muualla, Groningenin ja Den Haagin mielenosoitukset suoritettiin välimatkoin, toki porukkaa oli reilusti. Nyt vaan odotetaan Amsterdamin sairastumisaaltoa. Vai odotellaanko, olihan tapahtuma kuitenkin ulkona (eikä ihan festaritungostyyppinen kuitenkaan).

Den Haag, ED 3.6.2020.
Paikassa oli merkittyjä kulkureittejä ja -suuntia ja poliisidrone lenteli yllä ja huomautti jos jotkut alkoivat kokoontuilla.


Sitten teurastamot. Pääosa teurastamotyöntekijöistä on vierastyövoimaa, puolalaisia, romanialaisia... He asuvat nipuissa työnvuokrasfirmojen majoitustiloissa, kerrossängyt ja kymmenen ukkelia / mökki -tyyppisesti. Pikkubussit vievät töihin ja hakevat pois. Oli näihin jo hieman puututtu, joku sakko jossain (bussissa liikaa väkeä), mutta nyt vasta tosissaan alettu tutkia. Niin nyt on jo useampi teurastamo kiinni, työntekijöistä sairastuneita on lähes 20% järkeensä. Ilmeisesti lievin oirein, jos ovat töissä, mutta viranomaissääntöhän on: ei töihin jos oireita. Teurastamot ovat todella suuria, joten työntekijöitä on 1000-2000, ts sairastuneita (/kantajia) ehkä se 200-400 jopa. Työvoiman hyväksikäyttö ja määräaikaiset sopimukset + se että menee asuntokin alta ei kuitenkaan innosta lintsaamaan, joten siellä jos jossain ollaan pää kainalossa töissä.

Vion-teurastamolla on jo alettu skarpata. Jo? vs 3kk ei skarpattu. Kuvan autossa tuskin on vierastyöläisiä.
ED 29.5.2020

Nyt vielä auki olevat teurastamot tuovat työntekijät isoilla busseilla (tilaa), ja työoloja on muokattu (virus)turvallisemmiksi. Viranomaisseurantaa on kiristetty reilusti, tosin herää kysymys, miksi tämä on tapetilla vasta nyt, kun korona on päällä jo 3 kk? Useimmat mielipidekirjoitukset arpovat, että taustalla raha. Onhan touhu iso bisnes ja 75% vientiä.

Esimerkiksi Helmondissa nyt kiinni oleva ja ainakin 2 viikkoa pysyvä Van Rooi Meat voi tietenkin aiheuttaa ongelmia laajemmaltikin ketjussa jos tilanne jatkuu kauan. Siellä teurastettiin 11 000 possua / pvä, ja nyt ne jäävät tiloille jumiin.

Van Rooin työntekijöitä juuri ennen sulkemista. ED 30.5.2020


Vakuutellaan kyllä, ettei virus säily pakatussa lihassa.

Vikana minkkifarmit (mainittu jo osassa 7). Covidia löytyy yhä laajemmin ja jokaisen sopii lähettää ominpäinkuolleet avattavaksi (että oliko korona). Nyt mietitään minkkien laajempaa raivausta, ettei virus jää sinne tosissan muhimaan vaikka muualla olisikin jo aisoissa. Ongelma on valtion korvauksissa yms avustuksissa - farmit joutuvat lain puitteissa joka tapauksessa lopettamaan 2024 mennessä, joten jos nyt raivataan onko järkeä startata uusiksi? Ja sitten valtio korvaa toisen kerran?

Vaikka korona on väistymässä niin kyllä siitä vielä näköjään kirjoittettavaa riittää.

Lisätty illalla:

*Rotterdamin mielenosoitus paisui liian suureksi ja ihmiset eivät kuunnelleet ohjeita / droneja. Myös mielenosoituksen järjestänyt taho kuulutti jatkuvasti etäisyyksistä. Lopulta kuitenkin poliisi joutui puuttumaan asiaan purkaakseen suman. Mellakkapoliisikin oli paikalla, mutta onneksi purku sujui kevyttä huutelua lukuunottamatta asiallisesti. Näköjään Helsingissäkin vastaavaa.

*Maatalousministeri määräsi todettujen tartuntatarhojen minkit hävitettäväksi. Tarkoitus on, että nämä tarhat samointein lopettavat. Tarhaus kiellettiin laissa jo 2013, 10 vuoden siirtymä-ajalla. Ei lainsäätäjän tarkoitus ollut, että tarhausta väkisin jatketaan siirtymä-ajan loppuun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti