keskiviikko 24. kesäkuuta 2020

Urheilukilpailut kielletty

Koronan takia kaikki urheilukilpailut on kielletty toistaiseksi, mahdollisesti syyskuun alkuun asti. Suomessa on monin paikoin jo väljempää mitä sääntöihin tulee, mutta täällä ollaan varovaisempia, ja syystä. Juuri nyt on kuitenkin suvanto päällä ja kuolleitakin alle 10/pvä.

Allaoleva kuva on otettu viime viikonloppuna. Urpompi voisi arpoa, että kuivissa ratsastuskilpailut. Mutta nehän on kielletty. Vai?

Tuomari tarkkana.

Paikallinen SRL (KNHS) kekkaksi mainion kiertotien. Kilpailut on kielletty mutta jonkuntason urheilu ulkoilmassa sallittu, kunhan 1,5m etäisyydestä pidetään kiinni. Perus kouluratsastuspikkukisoissa tämä ei ole suuri ongelma, populaa on yleensä paikalla rajatusti (kisaajan lisäksi lähinnä hevosenhoitajat ja joskus joku isä/äiti, varsinaisia katsojia kourallinen) ja kun rataan menee 6-7/min / ratsukko tunnissa on kymmenisen starttia eli kokonaisporukkaa ehkä 30 / tunti.

Olen jo aiemmin kertonut, että Hollannissa ei harrastetasolla kisata ruseteista tai sijoituksista vaan voittopisteistä. Jos jää viimeiseksi ja saa voittopisteen on voittajaolo, jos voittaa ilman voittopisteitä on ihan sama.


Paikalla oli myös valokuvaaja.

Niinpä kysessä eivät ole kilpailut, vaan arvostelu- ja mittaustilaisuus. Tapa tsekata oma eteneminen, meneekö oikeaan suuntaan, mitä sanoo tuomari? Nämä mittaustilaisuudet ovat puhtaasti koulutuksellisia ja treenausta tukevia sanoo KNHS. Jonkinverran ohjeita on, esim, että 1 avustaja / ratsukko, ja paikanpäällä oli portinvartija. Virallisesti ei saa olla katsojia, joten ehkä ne jopa käännytettiin. Katsojia ei kaikkineen kyllä yleensäkään paljoa ole, mutta nyt ohjeissa luki myös erikseen, että kilpailijan ei sovi jäädä norkoilemaan muiden suorituksia.

Opastus paikalle tullessa.

Traikut ohjattiin pellolle, normaalisti ovat parkkialueella mutta pellolla väljempää.


Lopputulos siis on, että kukin ratsastaa radan ja saa arvostelun (joo/ei voittopisteet joka on syy kisata, ei sijoitus) ja ainoa ero on, ettei tarvitse odotella palkintojejakoa vaan saa pöytäkirjan heti (mikä on vain hyvä jos on häntäpäässä ja odottelee turhaan kun voisi olla jo kotona). Ja tulosexceliä ei sortata paremmuusjärjestykseen.

Tämä ei ole kilpailukalenteri.


Tsot tsot, valokuvaajan mainos puhuu kilpailuista (wedstrijd).

Miten sitten itse pääsin paikalle kuvaamaan? Katsojiahan ei sallittu. No, olin tuomarin kirjuri, ja mielenkiinnolla odotin koronajärjestelyjä. Niitä oli nolla. Samaan ahtaaseen koppiin vaan ukkelin kanssa, väliä korkeintaan 70 cm. Lisäksi ukkeli oli joku suht ääliö (ja kirjurina kuitenkin hän on "pomo"): tykkäsi ettei kopperon etulasia tarvii ottaa pois. Oli kuuma, ja kopissa pätsi ja kolme kertaa kysyttiin että ottavatko lasin auki niin ei tarvii. Paitsi ilmanvaihdon / lämpötilan takia niin sanoisin että koronankin takia olisi voinut ottaa tuuletusversion. Jos ukolla oli korona se on nyt minulla (ja toki toistepäin).

Sinne vaan saunanaomaiseen pussauskoppiin.

No, oisin voinut avata suuni, eiköhän tästä hengissä selvitä.

ps. Este(epä)kisojakin järjestetään, Siellä suoritus on 1  min / ratsukko eli tunnissa ehkä 40-50 starttia. Porukkaa on väkisinkin reilusti enemmän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti