sunnuntai 31. tammikuuta 2021

Jalkapallohuligaanit rauhanturvaajina

No nyt on maailmankirjat sekaisin. Ja onkin, koska korona.

Viime postauksessa jo mainitsin mellakat, ulkonaliikkumiskiellon alettua niitä oli nelisen päivää reippaasti ja eri kaupungeissa rikottiin paikkoja ja näyteikkunoita. Onneksi nyt on jo rauhoittumaan päin ja kun äsken (la 30.1) tarkistin uutiset luki vain että mellakoimaan usuttavien viestien lähettelijöitä (kansankiihotus) on otettu kiinni. Asiaan siis puututaan jo ennenkuin ehtivät kylille, hyvä.



Eindhovenin aseman hajotettu piano nousi mellakoiden symboliksi ja pääsee rautatiemuseoon.
Rotary lahjoitti parissa päivässä uuden, myös mm kaupungin yrittäjät ja jokunen joukkorahankeräys ehti pianoa puuhastella. Nämä siis vapaasti käytettäviä (pimputettavia), onko Suomessa? Kiva mahis livemusaan, aina joku kanssa-matkustaja odotellessaan ehtii soittelemaan. Näitä on monilla asemilla mutta myös Schipholilla ja viimeksi bongasin sairaalan aulassa. Kuva ED 28.1.2021.

Jalkapallohuligaanithan ovat tunnettuja tappelunnujakoistaan ja muusta yleisestä häiriöstä. Toisaalta he ovat myös tunnettuja ylpeydestään, omaa joukkuetta kannatetaan koko sydämellä ja samaan syssyyn joukkueen kotikaupunki on maailman paras kaupunki. Niinpä, kun mellakat alkoivat tulla tavaksi, huligaanitkin lähtivät kaduille. Puolustamaan omaa kaupunkia! Sopii koettaa tulla mellakoimaan.

Maastricht (kaupungintalo) + huligaaneja (ED 28.1)

En tiedä monellako huligaanilla tämä oli vain kätevä keino saada hyväksyttävä alibi, että pääsee vähän mätsäämään? Onneksi tämä liikekannallepano oli mellakka-aallon loppuolella ja mitään isompia tappeluja ei seurannut. Esim Maastrichtissa (kuvassa) kaduilla partioi 2-300 mustiinpukeutunutta MVV-joukkueen Angel-Side-kannattajaa. Tämänniminen on Maastrichtissa kannattajien harde kern eli kova ydin (joka istuu vakiokulmassa stadionilla jne, Ajaxin vastaava on F-side ja Feyenoordin Vak S ). 

Eindhovenin jalkapallostadionin edusta tukittiin konteilla, eli suojattiin mm fanitavarakauppaa mahd lisämellakoita. (ED 27.1)

Myös mm Den Boschissa, Bredassa, Nijmegenissä ja Alkmaarissa huligaanit lähtivät rauhanturvalinjoille. Jos se auttaa, olen asiassa hyvin pragmaattinen, totesi Maastrichtin pormestari ja Alkmaarin vastaava twiittasi olevansa AZ Alkmaarin kannattajista (huligaaneista!) ylpeä, kun he partioivat kaupungilla. 

Hulluksi on mennyt.

2 kommenttia:

  1. Ainakin Myyrmäen asemalla on tuollainen vapaastisoiteltava piano, jollei jopa kaksikin.

    VastaaPoista
  2. Voin hyvin kuvitella, että pianoja on muuallakin. Helsingissä en ole nähnyt, mutta viime visiitistä on pari vuotta.

    VastaaPoista