perjantai 5. helmikuuta 2021

Helsinki-trilleri

Näin Runebergin päivänä sopivasti kirjallisuusaihe. Viime syksyn uutuuskirja, Nathalie Pagien "Helsinki" osui tietenkin silmiin. Vastikään luin Herman Kochin Suomen päivät (hollanniksi tietenkin) ja siinä oli ihan kivalisti kuvailtu Suomea. Ei nyppinyt. Joten samointein suurennuslasi esiin, mikäs tämä Helsinki on miehiään?


Paikallisella nettikaupalla, Bol.comilla on hieno kirjapalvelu, näkyy etukansi ja takakansi ja 3D ja jopa ote alusta, viitisentoista sivua. Mainiota, sillä tiedolla jo tietää haluaako ostaa. (Vrt Suomalainen, ilahduin, että toimittavat Hollantiinkin mutta hermo meni kirjojen selailuun, näkyy tasan etukansi ja muutaman lauseen pituinen kuvaus - ei inspiroi).

Oikea kaupunki kuvassa, jes.

En pidä trillereistä, mutta tutkitaan. Kohtuullinen googletus ja kirjailijan twitterin selaus ei valitettavasti anna osviittaa onko hän käynyt Helsingissä. Muutaman yksityiskohdan perusteella näyttäisi siltä, että on, ehkä jopa kaupungin kutsumana. Tai visitfinlandin, jonka twiitin hän ainakin kertaalleen jakaa. Esimerkkinä yksityiskohdasta, että Kampin metroasemalla on extrapitkät rullaportaat. Aiempaa, Norjan pohjoiskolkkaan sijoittunutta Noordkaap-romaaniaan (Nordkapp siis) varten hän matkusti viikoksi Norjaan ja mainosti, että sai hyvin fiilisteltyä norjalaisen ajatusmaailmaan kirjaansa. Viikossa.

Visitfinlandin puolesta puhuisi myös se, että kirjan alkusivuilla on Helsingin kartta, jossa Punavuori on sievästi Design District

Kuvakaappaus Bol.comin selailusivuilta.

Kirjassa uhri on ripustettu Otto Karvosen Kaupungin juuret-taideteokseen Kampin metroasemalla. Tässä yksi syy, etten pahemmin lue trillereitä, en ihan heti keksi miten tuonne voisi ruumiin tuupata päästä roikkumaan (oli tienviitta kallon läpi). Useimmat ovat alaviistoon tai liian liki toisiaan. Ja millä 7 metrin tikkailla tai nosturiautolla se on sinne vaivihkaa tuupattu. Vika metro meni juuri, ruumis löytyy illalla eikä esim aamulla että olisi ollut yö aikaa puuhastella. 

Vain harvat trillerit tai dekkarit ovat aukottomia ja itse en kestä epäjohdonmukaisuuksia yhtään. (Kerran melkein sotkin kirjaston Henning Mankellin kun oli niin soopaa, esim: Auto löytyi katollaan pellolta. Myöhemmin ihmeteltiin, että avaimet olivat lattialla eivätkä virtalukossa. No on siinä ihmettelemistä jos ne olivat katollaan olevassa autossa lattialla, jeesusteipilläkö?)

Kaupungin juuret Wikipediasta / Kultturinavigaattori Heikki Kastemaa.

Asiaan. Paitsi normi-dekkariärsystys kirja on suomalaisittain aika toivoton. Töölönlahti on järvi, päähenkilö on Talinn ja siskonsa nimi on Reval (!). Alkusivuilla jo käy sitten ilmi että Eestissä syntyneet, mutta tuskin sielläkään moisia nimiä... Muutama nimi on ok (Arvo Virtanen, Joonas Nieminen) mutta on myös etunimet Tov ja Salomon (Salomon nyt menettelee, Tovia on väestötietojärjestelmässä nolla kpl). Vielä on yksi Hoesseini, ekoilla sivuilla ei käy ilmi, voipi olla maahanmuuttaja. Joonas Niemisellä on tummempi iho, joka paljastaa saamelaiset juuret. Ja oikeusministerin sukunimi on perisuomalainen Soskey. Aika nopeaan johtava komisario Tov Turunen myös huomaa yhteydet muutaman vuoden takaiseen Kalavala-tapaukseen. (kyllä, Kalavala).

Poliisiaseman nimi on Malmin (politiebureau Malmin), ilmeisesti hänelle ei kukaan kertonut Suomen taivutusmuodoista.  Ja se sijaitsee pohjoisessa Kallion (kirjoitettu sentään Kallio) kaupunginosassa, mistä käsin singotaan Kamppiin tutkimaan murhaa. Dialogi on hollantilainen, heti alkusivuilla toivotellaan.




Juoni voi toki olla mitä mainioin, ja eihän holski tiedä miten Suomessa ollaan tai minkä nimisiä. Jos tavoite on saada holskeja Suomeen matkailemaan, on tämäkin varmaan ihan hyvä yritys. Kirjasta on tykätty.


Ps. Päivälleen 5 vuotta bloginpitoa!

2 kommenttia:

  1. Anonyymi6/2/21 18:35

    Kiitos Camilla näistä vuosista!

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Itse asiassa huijaan yllä, juttu oli alunperin ajastettu tammikuun loppuun, mutta jalkapallohuliganit tunkivat väliin. Nyt siis jo 5 vuotta ja 10 päivää.

    VastaaPoista