tiistai 22. kesäkuuta 2021

Renkaan tökintä

Taas kerran tönkkösuomennettu otsikko, eli kysessä on Hollantilainen perinnelaji Ringsteken ((lähes) vastaavia on mm Italiassa ja Tanskassakin). Tehtävä on yksinkertainen, nappaa hevosen selästä tai kärryiltä käsin rengas. Rengas irtoaa helposti ja siihen tarvitsee vain osua n 50 cm kepillä.


Kierroksia on yleensä 2-5 ja renkaita radalla 1-2 (voikohan olla kolmekin). Rata on yleensä suora, mutta ne kerrat kun itse osallistuin mentiin ihan ratsastukentällä. Eniten poiminut voittaa (käyntiä ei sallita).


Kuvassa näkyy, että korkeuksia on kaksi, jotta shettiksenkin vaunuista yltää.

Monesti renkaantökkiminen on laji markkinoilla tai vastaavissa tapahtumissa. On myös motoroituja versioita (esim wanhat autot) mutta hevosen kanssa touhu on tietenkin jännittävämpää, sillä tähtäys vaikeutuu kun hevonenkin liikkuu / pompottaa ylösalas. Valjakon kassa meininki on hieman vakaampaa.

Nappisuoritus.

Koska touhu usein on markkinahulinassa onnetomuuksiltakaan ei vältytä. Moni kuitenkin vetää radan melko reippasti ja hevonen voi ylikuumeta, säikkyä tai liukastua. Kerran kun olin katsomassa näin kävi ja kuski putosi vaunuista ja hevonen vaunuineen osui muutamaan (parkkeerattuun) autoon ennenkuin saatiin kiinni.

Ohi että pamahti. Tähtääminen ei ole koskaan kuulunut vahvuuksiini.


No, täällä on enemmänkin hevostouhuja, joissa hevosen paras ei ole aina päällimmäisenä. Ja vahva näin on aina tehty, ei ne siihen kuole. Vuosien mittaan olen kyllä voinut vetää johtopäätöksen, että vaikka Suomi paljon nuorempi hevosmaa (ja pärjää heikommin isoilla kisakentillä) hevosen hoitotieto ja avoimuus oppia käytöksestä, tarpeista yms on valovuosia edellä Hollannin 'perinteitä'. Niitähän piisaa, esimerkiksi linkki1 linkki2 tai talven kärrysarja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti