tiistai 28. kesäkuuta 2022

Mariakulkue

Hollannissa tykätään kävellä. Mieluiten ryhmässä. Erilaisia 2-5-päiväisiä kävelytapahtumia on roimasti ja jo koululaiset laitetaan liikenteeseen. Ja sitten kävellään ("marssitaan") 20-50 km.


Tällä kertaa osuin kirkollisen Mariakulkueen tai oikeammin prosession reitille. Sanamukaisesti osuin, sillä olin ollut auttamassa ratsatuskisoissa ja kun poljin kotiinpäin (eli tallille) tie olikin Lieshoutin kylässä poikki. Lämpöä oli +30 astetta ja juuri tehtiin lähtöä. 

Ensimmäisen hevoskärryn kyljessä lukee lähtöaika taukopaikalta.

Bongasin ensitöikseni tietenkin hepat, jotka kulkivat häntäpäässä. Sitten kekkasin, että hommassa on blogiainesta ja semitörkeästi ohitin koko kulkueen Jopolla piennarta pirtkin. Jotta sain kokonaisuuden kuviin.

Pääosa hevosista oli muhkuja. Kilikelloa oli paljon, tässäkin länkien alla ja selän päällä. Vielä villatupsukoristeita niin sopisi melkein paremmin talveen ja reen kanssa. Kova homma hevosillekin, 40 km heltessä, vaikka vain kävelyä. Kaikkineen (taukoineen) 12h päivä (06-16).

Kyseessä on käytännössä pyhiinvaellus, joka on tehty jo satoja vuosia. Kesäkun toiseksi viimeisenä viikonloppuna lähdetään klo 06 matkaan Valkenswaardista. Matkaa on n 40 km ja päämäärä siis Handelin kylä, missä on Maria-kappeli ja ihmeitätekevä lähde.

Kärjessä kannetaan järjestävän tahon lippua.

Peremmällä enemmänkin lippuja, huiveista päätellen partiolaisia
(joillain luki myös ryhmän nimi t-paidassa).

Tämä ihme-touhu alkoi jo 1200-luvulla, kun lammaspaimen löysi Mariapatsaan (puisen pikku patsaan) nummelta. Patsas aikaansai ihmeitä ja paranemisia, joten porukka tuli katsomaan. Pian paikalle pykättiin kappeli. Kaupän päälle tuli toinenkin ihme kun täysin kuivalle alueelle itsestään ilmaantui lähde, joka pulputtaa edelleen. Veden väitetään omaavan parantavia voimia.

Aurinkovarjo ei taatusti ollut turha lisuke. Keski-ikä korkeahko.

Syytä kerrakseen raahautua paikalle. Prosessio siirtyy paikan päälle lauantaina ja palaa sunnuntaina. Lauantai-iltana ja sunnuntai-aamuna on jumalanpalvelus (katolinen messu). Kävelijöitä on ollut välillä tuhansia, tänä vuonna n 1100. Hevoskärryjä on ollut joskus kolmekinkymmentä, tänä vuonna n 15.

Youtube-filmin kuvakaappauksesta näkyy kulkeen pituutta. Tässä vasta (osa) ihmisistä,
loppupään hevosia ei vielä edes näy. Liikenne odottaa.

Kulkue on ilmainen ja ei tarvitse ilmoittautua, kunhan ilmaantuu paikalle. Lähtö on siis lauantaina klo 06. Hevoskärryissä kulke varavaatteet yms. Paikka (tavaroille) kärryissä ei ole ilmainen vaan maksullinen. Jos kuukahtaa matkalla voi vielä saada istumapaikankin. Mukana toki on myös  ensiapu joka puhkoo rakkoja yms laastaroi (+defibrillaattori). Mahd yöpyminen ja eväät myös omia.

Aitoa meininkiä, puukengät ja haalarit. Maalaisempi valjastuskin.

Ikävän näköinen nenä, suitset hanganneet pahasti, ja tämän kanssa sitten 30 asteen helteessä eteenpäin. Pöh.
(Muutenkin heikomman näköinen hevonen).

Mukana kulkee myös torvisoittokunta joka soittaa kyliin saapuessa &lähteissä musiikkia. Pääosin uskonnollista musiikkia, ja osallistujat voivatkin ostaa myös vihkosen jossa laulujen sanat. Kun kulkue meni ohi yksi ryhmä lauloi. Ohjeissa lukee, että osallistujien pitää kunnioittaa mahdollisesti uskonnollistouhuavia osallistujia (laulua, rukoilua, muuta?). 40 km marssi +30 asteessa vaatiikin jo jonkintasoisa omistautumista. Onneksi sunnuntaina oli viileämpää, tosin osan päivää satoi.


40 km tuuba kaulassa on aika suoritus.

Rumpu sentään on pyörillä. Nuottivihkot mukana.

Tarkoitus on tietenkin paikan päällä palvoa Mariaa ja ehkä sytyttää kynttilä tai muuten rukoilla (+ne messut). Lisäksi matkallakin sopii miettiä syntyjä syviä, toki pääsoa kuitenkin ihan vaan juttelee ja moikkailee kavereita reitin varrella. Katsojia on suht paljon ja paluupuolella loppumatkasta katsojien kannustus "antaa siivet". 

En tiedä mitä (länkien) prenikat tarkoittavat, ehkä kulkueosallistumisesta saa kilven?

Selän koristeissa lukee paikka josta ilm kotoisin (De Kapel, Borkel).
Taitaa olla hepalla hiki.

Kun sunnuntaina ratsastin kentällä kuulin kuinka prosessio torvisoitteli ohikulkiessaan, paluumatkalla. (Puissa lehdet + pusikko, en ihan nähnyt).

Lähde sekä ED 20.6.2022

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti