tiistai 7. kesäkuuta 2022

Väestönsuojat

 ... niitä ei Hollannissa käytännössä ole. Kylmän sodan aikoihin toki jotain rakenneltiin, mutta ajan mittaan ne ovat ränsistyneet tai purettu. Osa sentään on tallessa, esim treenikämppinä tai asunnottomien yömajoina. Eräällä Amsterdamin metroasemalla vanhan väestonsuojan pöydistä on tehty kattoon paneelit. Osaa yritetään säilyttää museotyyppisesti, osana kulttuuriperimää. Vaikka nyt, Ukrainan sodan myötä, ties vaikka niille olisikin vielä käyttöä?

Viihtyisää Den Helderissä (lähde)

Toisen maailmansodan (ja atomipommien) jälkeen suojien rakentelu alkoi, lähinnä risteyskohtiin joissa ohikulkijat voisivaat nopsaan suojautua. Esimerkiksi Rotterdamin metron ohessa oli 15 000 ihmiselle tilat. Amsterdamissa tiloja piti rakentaa 80 000 ihmiselle, 800 suojaa, mutta 70-luvun loppuun mennessä niitä oli vasta 40. Lisäksi valtionjohdolle ja muille strategisille ryhmille rakennnettiin bunkkereita, suurin osa Den Haagiin, missä parlamentti (edustajainhuone) istuu. Viimeiset  suojat valmistuivat 80-luvulla.

Hätäsuojien sisutus oli tuttua kamaa, kiinniruuvattuja metallikalusteita ja happea, pöperöä & vettä kahdeksi viikoksi. Ajatus oli, että radioaktiivinen laskeuma laskeutuu kahdessa viikossa ja sota on ohi. Jos suojia ei ole purettu sisutus on pääosin entisellään eli 60-70 lukulaisine numerolevypuhelimineen ja ruskeine sisustuksineen. Jopa ruokineen, onkohan vuosikertaviinejä? Koska tiloja ei ole ylläpidetty ovet ovat vinksallaan yms eli vain harvat ovat mitenkään käyttökelpoisia. Myös kunnon rekisteri tiloista puuttuu.

Jos sähkö katkeaa voi polkea lisää virtaa, Alkmaar. (sama lähde)

Suomessa väestönsuojat ovat edelleen pakollisia ja lakisääteisiä jos neliömetrejä on rakennusryhmässä yli 1200 (ts taloyhtiössä, myös esim omakotitaloryhmä). Ukrainatouhun ohessa Helsingin tunneliverkosto pääsi ihan videoksi asti. Toivottavasti linkki toimii.

Kuvakaappaus Nu.nl.

Toimi tai ei, filmissä tyhmintä on alku. Siinä on ensin kuvissa kivi. Tämä on graniittia. Ja graniittia käytetään usein bunkkerien seinien rakentamiseen. Helsingissä niitä on paljon. Teksti antaa ymmärtää, että ko graniitti on jostain roudattu, missään kohtaa ei kerrota, että kivi oli Helsingin alla ihan jo olemassa itsestään! (Graniitista on jopa erikseen pelastuslaissa, miten sen kanssa toimia).

Lehdessä sanoo asiantuntija, että turha niitä suojia on edelleen rakentaa, nyky-ydinaseet ovat niin paljon vahvempia ettei paljoa auta. No, ehkä graniitti auttaa?

Lähde pääosin ED 5.3.2022 (paperilehti).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti