perjantai 22. heinäkuuta 2022

Edullinen vuokra-asunto

Melko vastíkään kerroin, että vuokralaisista on melkein mahdoton päästä eroon. Jokin aika sitten lehdessä oli todella käsittämätön tapaus vuokrasuojasta.

Tarina menee niin, että eräs nainen työskenteli Victoria Hotellissa Damrakin ja Prins Hendrikkaden kulmassa 80-luvulla. Ko hotelli on Amsterdamin vanhimpia ja todella keskeisellä paikalla rautatie-asemaa vastapäätä.

Victoria hotelli Wikpediasta, Marion Golsteijn - Own work, CC BY-SA 3.0.

Ko nainen tarvitsi vuonna 1987 asuintilaa ja hotelli tarjosi lähistöllä, Nieuwendijk-kadulla sijaitsevaa, omistamaansa asuntoa. Sovittiin kiinteä vuokra 400 guldenia (reilu 1000 mk, siihen aikaan ihan käypänen summa) ja vuokra pidätettiin suoraan palkasta. Hintaan sisältyy kaasu(lämmitys), sähkö ja vesi. Sovittiin, että asunnossa sopii asua 1 heinäkuuta asti.

Nainen ei kuitenkaan muuttanut vaan jatkoi Nieuwendijkillä asumista. Hotellin johtaja ei puuttunut asiaan, eikä vuokraakaan korjattu missän vaiheessa.

2015 rakennus myytiin sijoitusfirmalle. Rakennuksessa on yhtensä 3 asuntoa sekä alakerrassa liiketilaa. Se, että asunto (ja ehkä muutkin tilat) oli vuokralla oli ostajalla tiedossa. Jossain kohtaa ostaja sitten koetti korottaa vuokraa, joka edelleen oli 400 guldenia eli 181,50 euroa. Sisältäen kaasun, sähkön ja veden joiden arvo nykyhinnoissa todennäköisesti on yli 180 euroa/kk! Vuokra ei siis ole mitenkään kohtuullinen.

Vuokraaja ei suostunut ja asia meni oikeuteen. Voi voi, sanoo oikeus, sovittu mikä sovittu, vuokrasopimus on edelleen voimassa ja ostaja tiesi tilanteen ostohetkellä. Vuokraaja on asunut siinä jo pitkään ja ei häntä sovi kiusata millään yllärikorotuksilla, hän ei saa 'kärsiä' siitä että rakennus myytiin. Se, että ostaja joutuu ehkä jopa maksamaan ylimääräistä kaasusta yms (ts vuokratulo 0e ja lisämaksu päälle) kuittaantuu rakennuksen arvonnousulla, meinaa tuomari.


ED 29.3.2022, kuvassa Nieuwendijk. Vuokralainen Amsterdamissa saa jatkaa "ilmaiseksi" asumista.

Vuokranantaja yli pyytänyt 800 euron vuokraa. Saman rakennuksen toinen, 65 neliön kämppä vuokrattiin vastikään 1550 eurolla kuukaudessa. Minkä kokoinen kyseessä oleva asunto on ei ole tiedossa. Mutta sijainti on Amsterdamin ydinkeskustassa, uskon, että 800 euroa on edelleen reilusti alakanttiin, vaikka olisi vain esimerkiksi 40 m2.

Nainen asunee paikoillaan kunnes kuolee. Niin tekisin minäkin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti