torstai 8. syyskuuta 2016

Hännättömät hepat

Hollannilla on oma työhevosrotu, joka on nimeltään Hollannin työhevonen. Tämä on malliltaan Suomenhevosta muhkeampi ja entimuinoin sillä tietenkin aurattiin peltoja yms. Ajeluun (paikasta toiseen siirtymiseen) oli sitten muita hevosia. Ilmeisesti hevosenpito oli Hollannissa silloin jo halvempaa kuin Suomessa – ja mikä ettei kun ei ole talvea. Useimmilla oli siis varaa pariin pokuun, kun Suomessa suomenhevonen veti sekä auran että kirkkovaunut.

Moisen muhkupokun häntäkin on muhkea ja pellolla työskennellessä se saattoi sotkeutua ohjiin. Jotta ohjaus ei häriintyisi hännät siis leikattiin pois, eli typistettiin.

Kuva kirjasta De glorietijd van het paard / Wouter Slob
Kuvannut Ir. Van Heemskerck Düker 

Suomenhevosia en ole koskaan kuullut typistettäneen, enkä nähnyt (vanhoissa) kuvissakaan. Nykyisin, jos ravuri huiskii liikaa, haitaten ohjausta, häntä kiinnitetään aisaan. Olisiko ongelma ratkaistu Suomessa jo ammoin niin (auroissa ei taida olla aisoja)? Tai sitten suomalaisilla oli aikaa setviä ohjat, tai osaamista, ettei sotkeutumista tapahtunut.

Jotain puuttuu

Typistetystä hännästä on hevoselle haittaa. Ei niinkään kommunikoinnissa, kuten koirilla, mutta hännällä on funktionsa ensinnäkin takapään ja sukuelinten suojana, sekä varsinkin kesäisin kärpästen ja paarmojen huiskintaan. Ilman häntää hevosen elo on taatusti epämukavampaa kuin hännällä.

Hevosia ei tietenkään enää vuosiin ole käytetty maatöissä, pl jossain näytösluontoisesti tai harrastuksena. Vuodesta 2001 häntien typistäminen onkin kielletty lailla.

Sakon paikka, kuva kesäkuulta 2016
(kaikki värikuvat ovat tuoreita ja itse hevosmarkkinoilla otettuja)

Pääosa muhkuharrastajista on kuitenkin 60+ väkeä. Ja heidän mielestä on hienoa, että hevonen on hännätön. Kun niin “on aina ollut”. Niinpä varsoja kärrätään rajan taa typistettäväksi. Enkä yllättyisi, jos tietyilla alueilla olisi (eläinlääkäri?)typistäjiä vielä navetan takana aktiivisena. Sitten vaan väitetään, että häntä jäi vahingossa oven väliin tai sai omituisen tulehduksen tai keksitään muu hyvä syy. Jos joku erehtyisi kysymään.Vaikka eihän sitä kukaan kysele, varsinkaan työhevospiireissä. Työhevosten näyttelysäännöissä ei ole mainintaa  / kieltoa typistyksestä ja koska samat vanhat papat omistavat hevoset ja pyörittävät harrastusta 8-9/10 näyttelymenestyjästä on typistetty.

Näyttelyssä hännännysään saatetaan virittää koriste.
Näky ei edelleenkän ole kaunis

Satunnaisesti aihe pääsee otsikoihin (esim joku paikallisessa eduskunnasta (tweede kamer) kysyy aiheesta), mutta toistaiseksi muhkujen hännättömyys on edelleen ennemmin sääntö kuin poikkeus. Harmi muhkuja.

Onnellinen on hännällinen muhku

Ps. Huomasitko? Ensimmäisessä kuvasta puuttuvat hännän lisäksi myös aisat. Kulkupeli on ikivanhaa Hollantilaista perua, siitä seuraa tuotapikaa oma postauksensa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti