torstai 22. joulukuuta 2016

Dyynien maisemointia

Tallillamme on Hollannin mittakaavassa hyvät maastoilumahdollisuudet. Maastoilu on siis metsässäratsastelua, ratsastuskentän sijaan. Metsä (metsikkö) ja dyynit alkavat tallin takapihalta ja ratsastureittejä on kaksi: voi mennä oikealle tai vasemmalle. Merkityltä reitiltä ei saa poiketa, Hollannissa ei ole jokamiehenoikeutta.

Kuvassa dyynit alkavat vas ja ratsastuspolku (ja kaurisaita), silta ojan yli ja laitumet + talli oik. Ja tallinpitäjän auto,
hän on neuvottelemassa dyynien & laidunten hoidosta ja kuten ranchinpitäjän kuuluukin, liikkuu tiluksillaan maasturilla.
Vasemmalle reitti jatkuu normaalitahdilla (jonkinverran laukkaa ja ravia) vajaan puolentoistatunnin verran ja päättyy rantaan. Oikealle reitti on noin tunnin mittainen ja päättyy isontien varteen. Niinpä reittejä voi mennä lähinnä ees & taas. Ne voi myös yhdistää ympyräksi, tällöin mennään Zandvoortin kylän läpi ja rantaa myöten oikean reitin loppupäästä vasemman reitin alkuun (tai myötäpäivään päinvastoin). Koko ympyrä kestää yli 3 tuntia ja vaatii tottuneen hevosen.

Dyynien asujamistoa?

Valitettavasti melkein koko syksyn vasemmalle menevä reitti on ollut suljettu maisemointitöiden takia. Maata siirrellään antaumuksella ja umpeenkasvaneita dyynejä avataan. Dyynit kasvavat umpeen mm vieraslajien takia, sekä olletikin ylisuuren kaurismäärän = lannoittavat sekä ehkä yleisten saaste/lannoitepäästöjen takia. Niinpä vanhanajan avoimet näkymät puskittuvat hiljaksiin ja nyt onkin kuukausikaupalla tehty taas tilaa.Tyhjennetty tila

Sama kohta maaliskuussa. Etualan isommat puut ovat yläkuvan takareunassa, taka-alan risukko on
sis kitketty juurineen ja väkerretty tilalle hiekka-alue.

Isojen työkoneiden sekaan ei hevosella ole asiaa. Ylimääräinen maa-aines kipataan tallipitäjän pelloille. Tämä on maisemoijille edukasta kun ei tarvitse ajaa kauas, ja tallipitäjälle hyvä diili, kun peltoja pitää välillä korotella joka tapauksessa, että pysyvät edes suunnilleen kuivina.

Ratsastuspolku menisi tuossa oikealla, mutta sinne ei saa mennä ja kiertotie ilmoitettu nuolella vasemmalle.
Takana olevasa kyltissä kerrotaan projektista.

Maa-aines kipataan pellolle.

Tallipitäjä (vas) keskustelee sijoittelusta. Tai ehkä vain säästä? Sumuista on.

Alkaa kyllä tympiä saman polun eestaassahaus jo lokakuusta lähtien. Toivottavasti uusi, entistä ehyempi luonto onkin pian taas "auki"!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti