keskiviikko 28. joulukuuta 2016

Ruokasarja: Maito ja maitojuomat

Näin jouluähkyn päälle elvyytetään ruokasarjaa, siirrytään viljoista maitoon.

Rullakoita ja kanistereita.
Hollannin ruokavalikoimat ovat yleisesti ottaen suppeampia kuin Suomessa (tai Saksassa/Belgiassa/Ranskassa/Englannissa ja Ruotsissa, muista maista en ole varma). Niin myös maitopuolella. Muutama tuttu tuote puuttuu kokonaa - toki osa näistä saattaa olla Suomi(/venäjä?)-spesifisiä: mm piimä ja kefiiri. Sekä 99% kaikista laktoosittomista tuotteista. Tai toistepäin: laktoositon kevytmaito lisättiin pari vuotta sitten valikoimiin. Muuta ei ole.

Tosin, laktoosi-intoleranssia on täällä paljon vähemmän (en ole törmännyt yhteenkään) ja Suomesta tulleet intolerantikot pystyvät yleensä juomaan paikallista maitoa ilman oireita.

Soijamaitoa löytyy sekä kylmähyllystä että kestomaitojen joukosta. Ja kestopuolella on myös kaura- riisi- yms maidonkorvikkeet asiallisesti edustettuina.

Se ainoa laktoositon. Plus ylhäällä maidottomia.
Rasvaton maito on täällä paljon pienempi kuin Suomessa (kiitos 80-luvun lobbauksen). Sitä löytyy onneksi kaupoista mutta mm työpaikkaruokaloissa en ole nähnyt missään enkä muutenkaan esim juna-asemien pikkukaupoissa. Maidon väri on sininen, vaaleasta tummaan (rasvaton - kevyt - täys), punainen on varattu karnemelkille eli kirnumaidolle. Tämä lienee piimän sukulainen, mutta on paljon juoksevampaa. Siitä ei ole vaihtoehtoja, rasva-% on aina 0,5% ja AB, Gefilus-yms versiot puuttuvat.

Luomukirnumaito on tehnyt kauppansa.
Eniten myydään omamerkkejä (vrt Pirkka), paikallinen Valio on nimeltään Campina ja systeemi on samantyyppinen - lehmätilat ovat osakkaita.  Lisäksi Arla-merkin alla myydään muutamaa maitoa, luomut ja se ainoa laktoositon. Sivuhuomautuksena mainittakoon, että Campinan jäätelötuotanto myytiin 1994 Nestléelle, jonka jälkeen se kuivui kasaan ja kun muutin tänne 2005 tuotteita ei enää näkynyt kaupoissa. Siksipä täällä onkin Unilever-monopoli.


Rullakoton versio. Rasvaton maito on ylhäällä oikealla, joudun aina seisomaan reunan päällä kun en yllä.

Maidon lisäksi täällä juodaan ihan älyttömästi jogurttijuomia tai muita maito-ainesosajuomia (esim Goede Morgen (hyvää huomenta) juoma, jossa on hedelmää, kuituja ja maitoa (tai heraa)). Näitä on maitohyllyssä hyllykaupalla ja pääosa aikuisille. Joguttijuomien lisäksi on vielä juotavia jogurtteja, jotka lienevät hieman paksumpia. Kun lähdin Suomesta ko juomat eivät olleet mitenkään isoja, nytkään en löydä Valion sivuilta kuin pari Gefilusta. Ehkä suomalaiset ovat niin fiksuja, etteivät osta vedellä jatkettua jogurttia?

Jogurtti- ja herajuomia
Aiemmissa osioissa olen kauhistellut ainesosaluetteloita. En itse juo jogurttijuomia joten satavarmuutta niiden 'puhtaudesta' ei ole. Kuitenkin jotain kertonee vastikaan Gouden windei (kultainen nahkamuna) - palkinnon voittaneen Optimel Jogurttijuoma saksanpähkinä-hunaja kreikkalaiseen tapaan saama arvostelu: Juoma ei sisällä saksanpähkinää eikä hunajaa, eikä myöskään kreikkalaista jogurttia.

Aitoa tavaraa.


Myös maitohyllyssä saa olla tarkkana, jokusen vuoden Campina möi Rasvatonta maitojuomaa, joka oli maitojauhetta veteen sekoitettuna.

Eläinten hyvinvointiin täällä kiinnitetään jonkunverran huomiota ja lähes kaikki myytävä (juotava) maito on nykyisin laidunmaitoa (weidemelk). Tämä tarkoittaa, että lehmät ovat keväästä syksyyn vähintään 120 päivää laitumella ja vähintään 6 tuntia/pvä. Tämän sekä luomumerkkien lisäksi on myös pienempiä merkkejä, kuten "aito maatilatuote". Tämän saa, jos maito tulee yhdeltä ja samalta maatilalta. Kulostaa herttaiselta, maanviljelijä siellä paijailee Mansikkia ja Mustikkia. Mutta totuus voi olla toisenlainenkin - suurin maatilamaitomerkintuottaja on Den Eelder. Jolla on yksi maatila ja sieltä tulevat kaikki tuotteet. Ja 600 lehmää. Missä kulkee maatilan ja tehtaan raja?

Meinaa päiväykset paukkua maatilamaidosta.

Myös vuohenmaitoa myydään jonkinverran.Ja yksi hollantilainen erikoisuus on vielä kestomaitopuolella: kahvimaito. Sitä myydään tölkeissä tai lasipulloissa ja kyseessä on kokoon keitettety maito, joka on sterilisoitu ja pastörisoitu ja pitkään lämpimässä säilyvä. En ole koskaan maistanut missään muodossa, suhtaudun kellertävään tuotteeseen erittäin varauksella. Kahviloissa ko maidon saa pikku muovikupposessa. Tai pahimmillaan jauheena.

Ylhäällä jauhe, keskellä pikkukupit, alhaalla pullot ja tökit. Lämmin hylly.
Nam (onneksi juon kahvini mustana). Ja näihin aikoihin juon ennemmin glögiä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti