maanantai 22. tammikuuta 2018

Oli myrsky

Viime torstaina oli Hollannin seitsemänneksi kovin myrsky sitten myrskymittausten aloituksen 1901. Tuulen voima oli 11 boforia, eli 30 m/s molemmin puolin. Puuskittain mitattiin jopa 140 km/h - holskit mittaavat tuulen näin - joka tarkoittaa melkein 39 m/s.

Wikipedian mukaan 11 boforia = Metsää kaatuu; rakennukset siirtyilevät .

Rakennuksia ei sentään siirtyillyt (pl jotain vajoja), mutta rakennusten osia kyllä: mm. kattoja, kattotiiliä ja lasia / laattoja julkisivuista. Schipholin kenttä suljettiin ja juniakaan ei kulkenut muutamaan tuntiin, kun raiteilla puita. Teillä kaatuli rekkoja, yhteensä 66 ilmoitusta aiheesta, joten tietkin poikki.

Nämä moottoritiet olivat poikki. Tuuli tuli lännestä, joten pohjois-eteläsuuntaan oli sivutuuli.
Alla pari videota:

Ihminen lentääKatto lentääKokoelma, millä lentää (ok, surffaa) mm bajamaja (linkki)

Autoja kaatuilee kokoelmaJa loppukevennyksenä käsittämätön kuva ja kun vierittää alas myös video - kaupungin työntekijät lehtipuhaltelevat myrskyssä: Link.

Oma talo oli onneksi ehjä, vain yksi muovikate oli pihalta kadonnut. Tallilla trailerini oli lähtenyt liikenteeseen ja siirtänyt itsensä pellolle. Onneksi pysyi pystyssä eikä osunut matkalla esim autoihin! Tallinympärysmetsissä on kohtuullinen savotta.

Tästä lähtee ratsastuspolku (valk kyltti vas).
Toinen polku


Tässä kohtaa on mukavaa, että Hollannin "luonto" on ihmisten käsissä, kunta / metsänhoitaja taatusti raivaa ja kohta ratsitaan taas. Jos Suomessa kaatui puu metsässä lempiratsastuspolun yli se sai monesti olla siinä pitempään. Hollannin "luonnossa" ei myöskään ole jokamiehenoikeutta eikä saa poimia esim marjoja tai sieniä (mahdoton toki valvoa). Samoin oksia / risuja ei saa katkoa, kielto on tietenkin tarpeen ettei ruuhkaisissa metsissä kynittäisi puita kaljuiksi.

Jee, risuja!
Mutta nyt bongasin tienvarrelta kaatuneen koivun ja siitä riipiminen - vaikka ehkä virallisesti luvatonta - lienee lähes toivottavaa. Autanhan raivaustöissä. Niinpä kotona ensimmäistä kertaa koivunoksia hiirenkorvatavoitteella. Kevättä kohden, ekat krookuksetkin bongattu!

Kuvattu 21.1.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti