perjantai 11. toukokuuta 2018

Koulukisat Hollannissa: Kisatasot

Koska itse kilpailen (hyvin matalalla tasolla) koulua aloitan tässä muutamaosaisen koulukisasarjan, sillä erot Hollannin ja Suomen välillä ovat melko suuret. Mitä tulee sääntöihin, vaadittuihin tehtäviin, arvosteluun ja varusteisiin.

Tässä ensimmäisessä osassa selvitän kisatasot. Tämä on tietenkin perustietoa, johon palaan jatko-osissa useaan otteeseen, eikä ole kätevää joka kohdassa selittää mitä vaikkapa Z noin suurinpiirtein tarkoittaa.

L

Suomessa tasoja on 5 (+raviohjelma): Helpot C, B ja A sekä vaativat B ja A. Näiden jälkeen tulevat vielä vaikeat luokat, Intermediaire, Prix St George ja Grand Prix. Nämä vaikeimmat tasot ovat tietenkin Hollannissa ja Suomessa samat, koska aletaan olla maan huippujen tasolla ja säännötkin yleensä ovat suoraan FEI:ltä (Kansainvälinen hevosurheilun kattojärjestö). Ko tasoilla minulla ei ole (eikä tule olemaan) mitään jakoa, joten pysytellään perustasoilla.

Hollannissa tasot ovat B, L, M, Z ja ZZ. Lähes kaikki tasot on jaettu kahtia, vain B on B, L:ää on L1 ja L2, samoin M1, M2, Z1, Z2, ZZ-licht ja ZZ-Zwaar. Lasketaanpa - Suomessa tasoja on viisi, Hollannissa melkein tuplaten eli 9 ennenkuin päästään vaikeisiin kansainvälistasosiiin luokkiin!

B


B tarkoittaa Beginner, eli aloittelija. B:ssä on osattava askellajit (kaikki 3), ympyrä ja loiva kiemuraura, muutaman askeleen ajan askeleen pidennys ravissa ja käynnissä ja siinä se.

L on Licht eli kevyt (helppo). Tässä vaaditaan jo väistö, peruutus (muutama askel), pidempi pätkä keskiravia ja keskikäyntiä, muutama askel laukan pidennystä ja 10 m raviympyrä (L1 12-15 m), laukassa 12-15m.

M on Middel eli keski-. Nyt mukaan tulevat avo- ja sulkutaivutus (sulku pitkällä sivulla, ei vielä diagonaalilla), takaosakäännös, lisätty käynti, laukannosta käynnistä, keskilaukka ja vastalaukka ja lisätty ravi. M1 tasolla ei vielä lisäyksiä eikä sulkua.

M


Z on jo vaikea eli Zwaar. Tässä mukaan tulee ensin yksinkertainen laukavaihto (Z1) ja sitten askeleessa (Z2). Myös ensimmäiset laukka => käynti siirtymiset. Sekä sulkutaivutus myös diagonaalilla (Z1 ravissa, Z2 myös laukka) ja lisätty laukka. Sekä kootut askellajit.

ZZ lienee sitten Zeer Zwaar eli hyvin vaikea. Mukaan tulee 1/4 ja 1/2 -piruetit, muutama laukanvaihto diagonaalilla ja kaikkineen monimutkaisemmat kuviot. Ja alkutervehdys! Joka siis tähän mennessä puuttui kaikista ohjelmista.

Z


Kuten näkyy, tehtävät muuttuvat ja vaikeutuvat eri tahdissa kuin Suomessa. Reippasti yleistäen voisi meinata, että B on suomen C, L suomen B, M ja Z Suomen A ja ZZ vaativat. Todellisuudessa vaaditut tehtävät ovat siinä määrin eri maata, että suora vertailu on lähes mahdotonta. Vaaditaanhan Suomessa jo ihan heti HelppoCssä pysähdys ravista ja tervehdys ohjelman alussa. Kun alkutervehdys täällä tulee vasta ZZ tasolla. Ja pysähdys ravista ilman käyntiaskeleita vaaditaan vasta M-tasolla.

B


Taitaa olla kouluratsastus täällä helppoa, kun paljon mitään ei vaadita? Kuitenkin Hollanti on maailman hupulla ko urheilussa (ja ei nyt mennä treenimenetelmäkeskusteluun), joten joku juju tässä on oltava. Ensi osassa aiheesta lisää.

Ps. Näemmä Suomessa on yksi Helppo D:kin nykyään. Sitä vastannee Hollannin BB, joka on ennen B:tä ja lähinnä lasten harjoitteluun.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti