maanantai 21. toukokuuta 2018

Ruokasarja: Leivänpäälliset 1/2

Hollannin leivästä kirjoitin jo jokin aika sitten. Perusleipä on höttöä ja valmiiksi siivutettua. Ja siitä tehdään innolla eväitä töihin / kouluun / harrastuksiin / matkalle mukaan, jolloin sen väliin tietenkin sopii tunkea jotain. Hollannin peruseväs on kaksi leipäsiivua päällekkäin täytteellä ja veitsellä halki. Mitäs kaikkea kivaa sinne väliin voi tunkea?

Strösseleitä (400g/pkt).

No, vaikkapa suklaaströsseliä (hagelslag)! Strösseli on Hollannin eniten käytetty leivänpäällinen, ensin voita alle (koska muuten ne valuvat pois, tietty) ja strösseliä päälle ja toinen leipä (voilla). Strösseliä on paitsi tumma/vaalea/valkoinen myös hedelmäversio. Lisäksi on suoraa ja käyrää. Ja myös ihan suklaalastuja. Strösseli on niin tärkeä, että sitä otetaan matkalle mukaan.

Lastuja
Suklaalinjoilla kakkosvaihtoehto on suklaalevite, tunnetuimpana Nutella, mutta sillä tietenkin kaverina useampia muita merkkejä.Suklaatuotteiden rinnalla toinen iso ryhmä on maapähkinävoi. Jonka nimi Hollannissa on jostain syystä maapähkinäjuusto (pindakaas), vaikkei sitä esim voi höylätä. Olomuoto on ilman muuta levittyvä eikä juustonomainen. Pindakaasia on useampaa lajia, on "rapeaa" (jossa palasia tmv), vähärasvaista, extrasuussasulavaa ja maustettua, mm. viimeisimpänä nykyisin jokapaikkaan tungettu salted caramel eli suolattu toffee / karamelli (lienee suomessakin trendi?). Pakkauksiakin on joka lähtöön aina kilon purkkeihin asti.

Kilon saisi femmalla, oikeanpuoleisessa maapähkinän palojakin, siksi kalliimpi.


Trendikkäitä maapähkinävoimakuja.

Belgian puolelta on rantautunut vielä Speculoos-levite. Speculoos on se kuivahko karamellikeksi, jota Suomessakin joskus saa kahvin kanssa. Speculoos-pastassa ko keksi on jauhettu ja sekaan on lätkitty rypsiöljyä + emulgaattoria. Leivän päälle siis levitetään kahvikeksejä!Myös hilloa levitetään leivälle, ja jopa siirappia. Alla näkyy ns leivänpäällyshylly kaikkine levitteineen. Makeasta Holski tykkää - polkevat kait sitten tarpeeksi kun täällä ollaan vielä keskimäärin hoikempia kuin EU:ssa.

Vas strösselit, maapähkinävoi, suklaalevite ja siirapit, vikana hillot.

Mitä olen työkavereita seurannut niin makeaa levitettä kuluu enemmän kuin suolaisia leivänpäällisiä, vaikka tottakai täällä tunnetaan käsitteet juusto ja kinkku. Itse en syö lihaa joten en ole varma onko täällä lauantaimakkaralle vaihtaria. Ainakin vegeversio tuotteesta boterhamworst (voileipämakkara) muistuttaa kovasti!

Vielä jää yksi voileivänpäällisryhmä jäljelle, mutta laitan sen toiseen osaan, ettei mene liian pitkäksi. Pitäähän vaihtoehtoja olla, kun [höttö]leipä on Holskin peruselintarvike!

Ps. täällä on tänään helluntaimaanantai, suurinpiirtein ainoa vapapäivä jota Suomessa ei ole (kakkosena kuninkaanpäivä). Noin muuten Suomessa on useampi vapaa joita täällä ei ole: ainakin loppiainen, pitkäperjantai, jouluaatto, juhannusaatto ja vappu, eivätkä luopiot edes juhlista Suomen itsenäisyyspäivää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti