maanantai 7. toukokuuta 2018

Lapsi oli olemassa

Paikallislehdestä bongasin pikku-uutisen: Hollannin lainsäädäntöä ollaan muuttamassa. Jo tänä vuonna voidaan rekisteröidä kuolleena syntyneet lapset.

ED 4.5.2018


Tähän mennessä kuolleena syntyneitä (kohtuun kuolleita) ei tunnustettu väestörekisterijärjestelmissä mitenkään, vaikka vanhemmista lapsi on ilman muuta ollut olemassa. Suomessa tilanne on sama. Vanhemmista tuntuu pahalta, että kauan odotettu -ja ehkä jo täydet 9 kuukautta olemassa ollut - lapsi kuitataan numerona tilastoissa. Tottakai hautajaiset ja hautakivet ja nimenkin voi antaa, mutta virallisesti lasta ei ollut olemassa.Muutama vuosi sitten tehdyn kansalaisaloitteen allekirjoitti 80.000 hollantilaista. Asiaa ajoi mm. kolumnisti Roos Schlikker (semi-julkkis, kuitenkin keulakuva hankkeelle, ja hän menetti myös lapsen) ja työ tuottaa tulosta. Kuolleita lapsia saa rekisteröidä myös takautuvasti. Alle 20-viikkoisena menetetyn lapsenkin voi rekisteröidä (keskenmeno).

Suomessa asiasta on tehty melkein tasan vuosi sitten kansalaisaloite, mutta sitä on allekirjoitettu vain hyvin vähän ja toistaiseksi lakiin ei ilmeisesti ole tulossa muutosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti