tiistai 12. kesäkuuta 2018

Mocrot ja muut mafiosot

Hollannissa on melko rapsakka alamaailma. Ryhmittymiä on monelaisia, ja rikollisuudenaloja. On ihmiskauppaa, huumeteollisuutta ja -tuontia ja -vientiä, lapsipornoa, ryöstöjä ja väkivaltaa. On hollantilaisia, marokkolaisia, turkkilaisia, surinamilaisia, itä-eurooppalaisia, moottoripyöräjengejä ja kaidalta tieltä harhautuneita nuoria.

Ulkomaalaistaustaiset (toisen tai jo kolmannen polven maahanmuuttajat) näkyvät valitettavan usein otsikoissa ja viime vuosina esiin on noussut mm marokkolaistaustainen Mocro-mafia. Joka on erityisen väkivaltainen ja ampuu vihollisiaan melko surutta - ja välillä tulee huteja ja kuolee sivullinen joka sattumalta ajoi samanlaisessa autossa tai oli viereisellä parvekkeella tupakalla.

Hamppua, kuva Sander van Gils /SQ Vision / Omroep Brabant 

Tietenkin ongelmat pitkälti keskittyvät isompiin kaupunkeihin (ykkösenä Amsterdam, missä Mocro-tyypitkin pyörivät), mutta nyky-asuinalueeni, Pohjois-Brabantin provinssi (lääni) on myös todellinen rikollishautomo. Eritoten huumeteollisuus kukoistaa ja sekä hampunkasvattamoja että extacy-laboratorioita lienee joka kylässä - tai ainakin teollisuusalueella.

Lähikylän, eli Mariahoutin, kiinalainen ravintoja suljettiin pormestarin määräyksestä. Yläkerrassa oli hamppukasvattamo.
Tarrassa lukee Huumerakennus suljettu. Sulkeminen on yleensä puolisen vuotta, jona aikana omistaja ei voi asua siellä (jos kysessä koti) taikka yritystä ei voi pyörittää tai tiloja ei voi vuokrata (ansionmenetystä). Välillä lehdessä on juttua linjalla lapset joutuvat kadulle mutta sulkemisissa ei jousteta.

Tarkkaan on joka ikkuna tarrattu.

Maaseudun tyhjentyessä ja navetoiden suurentuessa vanhoja rakennuksia jää paljon tyhjilleen. Sen jos vuokraa hampunkasvatukseen voi tienata kivasti - nykyisin rakennuksen omistajaakin rangaistaan kunnolla vaikka kuinka väittäisi ettei tiennyt. Jos tällä alueella vuokraa jollekulle talon / vajan / autotallin on oltava selvillä mitä siellä tehdään ja tarvittaessa käytävä tarkistuskäynneillä. "En tiennyt" ei kelpaa. Tietenkin, jos vuokra maksetaan käteisellä ja yli markkinahinnan homma on aikalailla selvä, ja moni otta tietoisen riskin: eihän poliisit joka latoa ehdi tarkistaa. Eikä  ehdikään.

Isompi labra Leendessä, kuva Bert Jansen / ED.nl

Tilastojenkin valossa Etelä-Hollanti on huumealuetta, 2016 20% löydetyistä hamppukasvattamoista oli alueelta, ja jopa puolet paljastuneista pillerilaboratorioista! Hamppukasvattamoita arvioidaan Hollannissa olevan n 40.000 kpl, arvio perustuu poliisin arpomisiin sekä sähköyhtiöiden lukuihin - kaiki kasvattamot ottavat sähkönsä laittomasti verkosta. Pohjois-Brabantin arviolta 6000 kasvattamoa tuottavat noin 340 tonnia hamppua vuodessa.

Pillerilaboratorioita en löydä kokonaisarviota, mutta paljastuneita on noin 70-80/vuosi (joista puolet Brabantissa). Lisäksi bongataan raaka-ainevarastoja ja huumetuotannon jätteitä dumpataan surutta luontoon, esim tänäänkin (8.6) oli maininta paikallislehdessä, että 20 tynnyriä oli löydetty Valkenswaardissa: tynnyreistä oli vuotanut nestettä luontoon. Siivous ja maaperän saneeraus maksaa kymmeniä tuhansia.

Ahtaampi labra (ex)kyyhkyslakassa. Täällä harrastetaan postikyyhkyjä, tässä tilalle uusiokäyttöä.
Kuva  Christian Traets / SQ Vision / Omroep Brabant


Huumeissa, ihmiskaupassa ja muussa rötöstelyssa liikkuu iso raha. Panokset ovat kovia ja niinpä alamaailman välienselvittelyissä myöskin tapetaan ukkeleita, välillä reippaalla tahdilla. Tästä myöhemmin. Ja tästä lähin alan myös bongailla näihin aiheisiin liittyviä uutisia paikallislehdestä, Halusin kuitenkin ensin hieman taustoittaa (toki aihetta on blogissa liipattu jo muutamaan kertaan).

Haarlemin lehdessä aiheessta oli harvoin juttua. Ammuskelut toki [Amsterdamissa], mutta 12 vuoteen muistan vain yhden huumelaboratorion, Waarderpolderin teollisuusalueella. Jaa no satunnaisesti toki löytyi hamppua. Kuitenkin aivan eri mittakaavassa. Nykyasuinpaikka on tietenkin sekä Saksan että Belgian rajan tuntumassa, mikä helpottaa tuotosten markkinointia.

Kuva lehdestä 6.6.2018, viime aikojen ammuskelut Best-kylässä.
Työkaveri asuu siellä: Kunhan ampuvat vain toisiaan, hyvä vaan jos porukka vähenee.

Lisäksi Brabantilaisten asenne on hyvin yrittäjämyönteinen. Kullakin on oikeus tavoitella onneaan ja onhan sedän kummikin naapurin Jaapilla hamppuhommissa. Joten vaikka koko kylä tietää mitä Willemin autotallissa tapahtuu, kukaan ei kerro poliisille tmv. Sitten naureskellaan jälkikäteen, työkaverin suusta Kyllähän sen kaikki tiesi, ettei se firma millään juhlatelttojen vuokrauksella pyörinyt. Tökkäsee suomalaista oikeustajua.

Lähteet: internet / lehtijutut mutta myös kirja We regelen het zelf wel / Bram Endedijk.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti