tiistai 16. lokakuuta 2018

Nokia 1 arvostelu

No niin, oma halpisNokiani on noin puoli vuotta käytössä, toimiiko?

Laitetaan ensin speksit:

Nokia1
Mitat: 133.6 x 67.78 x 9.5mm
OS: Android 8 (Go Edition)
Ruutu: 4.5 inches
Resoluutio: 854 x 480
CPU: MediaTek MT6737M
RAM: 1GB
Tilaa: 8GB
Patteri: 2,150mAh
Kamera: 5MP

Etukamera: 2MP
Hinta: 89,- 

Osuvasti Googlesta kaapatun kuvatiedoston nimi on Nokia_1_india


iPhone XS Maxin hinnalla Nokiaykkösiä saisi 18 kpl ja vielä jäisi 70 euroa vaikka puheaikaan törsättäväksi. Eli ykköshyväpuoli on hinta.

Itselleni kakkoshyväpuoli on koko. Melkein missään laitteessa ei ole enää alle 5"ruutua. Luen nettiä töissä koneelta ja kotona tabletilta, kännyni ei tarvitse olla kokoa TV. Sillä mitä isompi sen hankalampi ja ei mahdu esim ratsastuhousun taskuun. Kuitenkin kännyä kannattaa kuljettaa mukana jos jotain ratsiessa tapahtuu, ja tallikamuilla on ties mitä viritelmiä rintsikoista vyölaukkuihin.

Kokovrt vs J5

Paitsi taskuunsopivuus koolla on (minulle) vielä toinenkin plusspuoli: pystyn käyttämään Nokiaani yhdellä kädellä, vertikaalirajoittunut peukaloni yltää laidasta laitaan. Ja taas tämä liittyy myös heppailuun - hevoseni on virkeä ja hetken aikaa mukana kulki työpaikan Samsung J5. Sitä en saanut edes liu'utettua auki yhdellä kädellä. Kun taas ohjien poisheitto ja kännyn kaksikätisräpellys jossain metsän siimeksessä karttaa etsien en ole tuon hevosen kanssa mikään ykkösidea. Nokialla voin mukavasti vaikka valokuvailla maisemia ja ohjaus toimii edelleen.

Niitä tärkeitä kuvia. Huomaa SF-otsahihna.

Kolmas superhyöty on dual SIM. Edellämainittu J5 siirtyi samointein piironginlaatikkoon ja nyt kulkee työ & koti kaikki mukana!

Sitten niitä huonoja puolia. Nokiassa on käyttiksenä Android Go (kulkee myös nimellä Oreo). Se on kätevä, koska vie tavisandroidia vähemmän tilaa, ja ehdottelee myös vähän väliä turhien (tupla)tiedostojen poistoa yms. Mutta yksi säästö on hieman liian pitkälle viety - Go ei näytä punaisillä "täpillä" onko viestejä. Ts pallura ei ilmiinny What's-appiin, emailiin taikka luurin kohdalle. Ilmoitukset näkyvät kyllä kun puhelin lukittuna ihan teksteinä, ja loppupeleissä yläpalkissa on logo. Tämä vaati alkuun  tottumista ja loppupeleissä tarkistelen viestejä manuaalisti tod näk useammin kuin jos puhelin niistä kunnolla kertoisi.

Vas lukitusnäkymä, (viimeisimmät) viestit näkyvät palkkeina. Alemmassa muuten juurikin ehdottelee tiedostojen poistoa. Oik puhelin on auki mutta ei näy palluroita, vain mini-ikonit yläpalkissa. On sekä Whatsapp viestejä että kuuntelematon puhelinvastaaja näemmä.
Puhelimella on helppo ottaa ruutukaappauksia, niille löytyy "nappi" yläpalkista (jopa puhelimen ollessa lukittuna) eikä tarvitse painella nappeja yhtäaikaa tms räpellystä.

What's apissa on myös rajoite, vain yksi WA / puhelin onnistuu eli se ei tue dual simiä. Joissain androideissa asetuksista löytyy joku kiertotie, mutta Go:sta ei. En löytänyt muuta vaihtoehtoa kuin asentaa rinnakkaistodellisuus puhelimeen, jonne kakkos (työ) WA.  Se ilmoittelee viesteistä vielä huonommin, enkä muista sovellusta "availla" joten sen seuraaminen on aika heikkoa. Tosin viestejäkään ei tule edes viikoittain, mutta sen kerran kun tulee saatan bongata sen 3 pvää myöhemmin. Edellisessä kuvassa tämä rinnakais-WA on ylävas ikoni.

Nokia myös jumittaa välillä, kolme tilannetta toistuu:

1. Puhelin (soittaminen) välillä pätkii. Jos on soittanut pari x putkeen se saattaa jumittaa täysin ja tilasta pääsee pois vain uudelleenkäynnistämällä. Välillä olen joutunut jopa irroittamaan akun (hyvä puoli: akun voi irroittaa!). Ts tosipaikan tullen ei ihan luotettava.

Jumitus. 


Poislukien puhelinjumitus (ja hei, kuka edes enää soittaa mihinkään...?) luuri ei ole jumittanut koskaan.

2. Kun käynnistää uudelleen homma kes-tää. ja kakkos-simkorttia aina hakee, sanoo jonkun 3x kun on lyönyt pin-koodin "kortin lukituksen aukaisu ei onnistunut" ja sitten vasta asettuu ja hyväksyy koodin. Alkuun säikähdin että kohta se kysyy PUK-koodia mutta vika on Nokian oma eikä simkortin, eli ei laske kertoja / lukitu. (Jos pin-koodi on väärä tekstikin on erilainen, tyyliin "syötit väärän pin-koodin, vielä 2 yritystä").

3. Tiedostojen (lähinnä kuvien) siirto koneelle tökkii. Kun kaapeli on kiinni kysyy saako jakaa mutta jumittaa sitten yleensä kuitenkin. Aiemmin kännistelin usein puhelinta uusiksi (mikä kes-tää), nyt olen keksinyt, että jos käynnistän tietsikan niin, että puhelin on kaapelissa kiinni, se yleensä toimii eli voin lukea / siirtä tiedostoja. Tietenkin jos nyt yhden tai pari kuvaa haluaa ne voi lähettääkin, mutta välillä siivoan laitteen ja silloin yhteys on tarpeen.

Tiesikka ei lue Nokiaa. Jostain syystä Nokia myös aina näkyy sekä "omanaan" että (muka) CD-nä. Ajurit (driver) eivät kuitenkaan toimi / (muka)CDltä ei voi asentaa apuja. Kakkoskuvassa vihreä palkki venyy kunnes lopettaa:  "ei onnistu".


Muita huonoja puolia: kamera on aika heikko, mutta koska en someta on se ja sama kelpaisiko instaan vai ei. Omaksi iloksi kelpaa. Ja tilaa ei ole kauhiasti, itselläni on vain pari uutissovellusta, sää, trackeri, toi rinnakkaistodellisuus ja WA ja kovin paljon muuta ei mahtuisikaan. Minulle riittää, monelle ehkä ei.

Lyhyesti:
Hinta/laatu: *****+
Pelkkä laatu: **


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti