lauantai 27. lokakuuta 2018

Sukupuolineutraali passi

Hollannissa myönnettiin viime viikolla Bredassa ensimmäinen sukupuolineutraali passi. Leonne Zeegers taisteli asian puolesta kymmenen vuotta.

Leonna ja passinsa. Kuva ANP, napattu täältä

 Zeegers syntyi 1961, ja silloin ei oikein pystytty määrittämään sukupuolta. Laitettiin pojaksi. Puberteetissa kuitenkin tuli naisellisia piirteitä enemmän ja Leonne lähtikin sukupuolenkorjausprojektiin. Loppupeleissä naisenaolokaan ei tuntunut omalta. Jo 2007 hän laittoi ensimmäisen oikeusjutun vireille, mutta aika ei ollut vielä kypsä. Nyt tilanne on toinen ja tuomioistuin vahvisti, että hänellä on oikeus sukupuolineutraaliin passiin. Sukupuoli on merkitty kirjaimella X.

Jotta passeja voidaan myöntää ilman tuomioistuimen väliintuloa tarvitaan lakimuutos. LGBTH- etujärjestöjen mukaan sukupuolineutraaleja olisi Hollannin väestöstä noin 4% (800 000). Tilastokeskus taas arpoo, että 80 000.Olletikin myönnetty passi on Euroopan ensimmäinen. Kuitenkin mm Intia ja Nepal myöntävät sukupuolettomia passeja jo pitempään. Hollannissa vuodesta 1993 on jo voinut merkitä syntymätodistukseen ruksin. Tästä huolimatta esimerkiksi vuonna 2013 tehdyssä tutkimuksessa Hollannissa oli vain yksi henkilö, jolla ruksi oli edelleen voimassa, yleensä sukupuoli tarkennettiin jo ensi kuukausina. (Ties vaikka tuo yksi henkilö olisi Leonne).


Lähteet:
Yksi
Kaksi
Kolme


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti