maanantai 1. lokakuuta 2018

Suunnitelma eläinten vähentämiseksi

Nonni, kuukausitolkulla on pohdittu, mitä tehdä Oostvaardersplassenille. Viime talvena n 60% populaatiosta kuoli (reilut 3000 kpl lehmää, kaurista ja hevosta) ja ehkä yleisön painostuskin osaltaa vaikutta, että asialle nyt tehdään jotain.

Ensinnäkin suunnitelmissa on vähentää hevospopulaatiota siirtämällä hevosia muualle (esimerkkimaina mainitaan Venäjä, Espanja ja Bulgaria). Lähteistä en löydä kuinka paljon hevosia siirretään / montako jää mutta laskuopilla ja päättelyllä lukumäärä lienee 2-300 kpl mitä pitää muuttaa ja vajaa 500 mitä jää.

Tarttis varmana käydä toiseenkin kertaan kurkkaamassa Oostvaardersplassenilla, kun kuvat jo pari vuotta vanhoja (ja aina samat talvikarvaversiot)

Kauriita ammutaan, tavoitepopulaation on 490 kpl, joten pamauttaa tarvitsee joku 6-900 (montako vasaa tuli keväällä?). Kauriit eivät kestäisi siirtoa, sanovat (stressi).

Lehmien määrä on ok, oli keväällä noin 155 (+ vasikat).

Eläimet lasketaan mm helikopterista käsin lokakuussa.

Kesän mittaan aktivistit ovat edelleen ollet satunnaisesti asialla. Nyt ei enää heitelty yönpimeydessä heinäpaaleja vaan mm koetettiin porata patoon reikiä kun kuuman kesän myötä maat / ojat kuivuivat. Yritystä riittää.

Kauriita aletaan ampua marraskuussa pariutumisajan jälkeen. Hevosia aletaan talvella lisäruokkia (hyvä!) aitaukseen, jotta ne ovat keväällä tottuneet suljettuun tilaan ja saadaan autoihin asti. Saa olla muutama rekka kyllä 300 hevoselle.



Kokonaistavoite on, että keväällä jäljellä on 1100 eläintä, eli se parisataa lehmää, 490 kaurista ja loput hevosia. Hieno homma, mutta mitenköhän homma sitten jatkuu. Meinaan keväällä syntyvät vasat, varsat ja vasikat (miksi nämä kaikki eläinlapset alkavat va-?), jos niitä tulee edes puolelle populaatiosta niin elukoita onkin taas 1650. Ja seuraavana vuonna 2500 eli pakkohan tässä on tulla joku pitempikin suunnitelma Seuraillaan.

lähteitä
Yksi
Kaksi
Kolme
Neljä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti