torstai 22. marraskuuta 2018

Sinterklaas saapui - ja mellakat

On taas Sinterklaasin aika. Jos et muista / tunnista tapausta tsekkaa vanhempi teksti. Anyway, jo muutama kuukausia on taas ollut juttua mustapekoista ja jopa oikeusjuttuja, että ne pitää kieltää jne.

Viime lauantaina hän sitten saapui kyliin ja kaupunkeihin. Ja useimmissa isommissa paikoissa oli mustapekan vastamielenososituksia. Ja vaihtarina joka paikassa myös puolesta, asenteella "älkää puuttuko kulttuuriimme / pilatko lasten juhlaa".

ED etusivu ma 19.11.18. Sinterklaas saapui lauantaina Eindhoveniin ja PSV-jalkapallojoukkueen 'harde kern' eli kova ydin oli mustapekkavastamielenosoittajia vastassa. Mustapekkaa vastaan oli n 15 ihmistä, huligaaneja oli 100, ja ne heittelivät mm kaljatölkeillä (kuinka ollakaan, kalja kuuluu lasten juhlaan) ja kanamunilla. Poliisejakin oli tarpeeksi.

Mustapekan poistamista puoltavat ovat pääosin paremmin koulutettuja, ehkä enemmän maailmaa nähneitäkin, suvaitsevaisempia ja kaikkineen rauhanomaisia vihreitä / vasemmistoa / ympäristö- yms aktiiveja.

Mustapekan puoltajat ovat vielä reippaassa enemmistössä, pääosa holskeista ilman muuta puoltaa. Kuitenkin puoltajista suurin osa myös sallii / ymmärtää mielenosoitukset ja koettaa käsitellä ne lähinnä jättämällä ne huomioimatta, etteivät haittaa juhlaa noin muuten.

Mutta puoltajien puolelle kertyvät myös militantit ja huligaanit. Jotka hakevat paikkaa itseilmaisulle väkivallan kautta, oli kysessä sitten jalkapallomellakat tai mikäs sen kivempaa kuin kayttää tilaisuus hyväkseen ja mellakoida hyvä ja tärkeän asian puolesta viherpiipertäjäkimittäjiä vastaan.

Pajon puhuva kuvakaappaus NU.nl uutissivulta maanataina 19.11 (Suomi-bongaus: on osa Sanoma-konsernia).
4 ensimmäistä videota ovat Sinterklaas-mellakoista: Poliisi estää anti-pekka konfrontaation (=tappelun) Leeuwaardenissa / Zaanstadin saapuminen protesteista huolimatta sujui rauhallisesti / Poliisi pysäyttää anti-mustapekkamielenosoittajien bussin Alkmaarissa / Turvamiehet tarkistavat Sint-saapumisen katsojat.

Ja näin mukava lastenjuhla vaatii kaupungeilta kerta kerralta enemmän poliisivoimia ja valmisteluja, että yleinen turvallisuus on taattu. Jos vastustajille näytettäisiin joku näppärä nurkka, ja annettaisin vastustaa siellä keskenänsä, voi olla että suurin osa Sinterklaasin saapumista katsomaan tulleista ei koko mielenosoitusta edes bongaisi. Mutta juurikin puolestapuhujien - niiden älkää pilastko lasten juhlaa -tyyppien - takia juhlan luonne on muuttunut ja muuttumassa kaikkineen vähemmän turvalliseksi.

Nurinkurista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti