keskiviikko 27. maaliskuuta 2019

Ponien siirto


No johan blogissa nyt siirrellään, ensin puita ja nyt poneja. Luonto on Hollannissa varsin siirreltävä asia.

Konik-ponit Espanjassa, kuva täältä, kuvanottajan nimeä ei kerrota

Lokakuussa jo kerroinkin Oostvaardersplassenin suunnitelmista ampua kauriita ja sijoittaa hevosia muualle, jotta ns luonnon antimet riittävät kun laumat ovat pienempiä. Kauriita on ammuttu talven mittaan ihan antaumuksella, syksyllä tuli (muutaman oikeusjutun jälkeen lopulta) lupa ampua 1830 kpl. Ja niitä hevosia piti siirrellä, tällä erää suunnitelmissa on noin 180 kpl siirto. Ensimmäinen erä lähti jo viime viikolla Espanjaan.

Kesemmällä siirretään sitten vielä n 150 kpl Valko-Venäjälle, mutta ensin odotetaan varsat syntyviksi ja että ne hieman vahvistuvat ennen kuljetusta. Allaolevalla videolla ilmiselvästi matkusti myös muutama varsa tammojen vatsoissa, aika myöhään vielä siirsivät, loppukantoaika on hevosillakin tietenkin kriittinen, ettei liikaa stressiä esim.Suo siellä kuiva täällä. Oostvaardersplassenhan on hyvin vetistä aluetta, Espanjassa taas haittana ennemminkin kuivuus ja kuumuus. Vastustajat postailevatkin jo luurankokuvia niistä maisemista, että hevosten olosuhteet pahenevat vain. Toivotaan, että oikeasti näin ei ole (protestiääniä riittää joka paikkaan), vaan että hevoset pääsevät Oostvaardersplassenia vehreämmille apajille. Tarkalleen kyseessä on Paleolítico Vivo Espanjan Atapuercassa. Kuulemma matkaevääksi lähti hieman heinää, kun Espanjan kasvukausi ei ole ihan vielä kunnolla käynnissä. Kuten nimestä voi päätellä kyseessä on esihistoriallinen luonnonpuisto (1000 hehtaaria), missä konikkien lisäksi muun muassa przewalskin hevosia ja visenttejä.

Kuva ko puiston sivuilta.

Valko-Venäjän kohdalla taas peloitellaan susilla ja vaikka millä. Edelleen keinotekoiset maisemointilaumat eivät ole mielestäni luontoa, mutta jos on valittava liian pienen tilan + ruoka loppu vs ison aito luonto + jokunen susi väliltä olen itse jälkimmäisen kannalla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti