keskiviikko 3. heinäkuuta 2019

Hollannin hälytys

Nyt en ole seurannut Suomen tietoja / kanavia tarpeeksi onko jotain tämän suuntaista siellä? Hollannissa puuhastellaan virallisen joka kuun ensimmäisen maanantain hälystysäänitestin poistoa. Sireeni soi samalla lailla Suomessakin. Sen sijaan Hollannissa olisi kännyvaroitus NL-alert, joka voitaisiin laittaa lähetysmastoista radionomaisesti jokaiseen kuuluvuusalueelle osuvaan kännykkään. Ts numeroita ei tarvita.Idea tietenkin onnahtaa hieman niin kauan kuin kännyjen peitto ei ole 100% (kaikilla ei ole). Alertti tulee jonkilaisena push-viestinä, en tiedä meneekö ei-älyversioihin tekstiviesti? Myöskään ex-kännyni ei toiminut, nyky-Nokia ottaa kyllä viestit vastaan.

Toistaiseksi olen siis saanut satunnaisesti testiviestin. Muutama vko sitten pyöräreissulla tuli läheisen jätehuoltolaitoksen palosta savuvaroitus. Ja viime maanantaina (24.6) olikin eka tosipaikka. Tai no, ei niinkään tosipaikka jos ei onkelmaa ole, mutta viesti joka saattoi johtaa toimenpiteisiin.


Hollannin 112 oli nurin. Siis hätänumero. Tapaus on saanut aikaiseksi kritiikkimyrskyn, ensinnäkin miten voi olla mahdollista? Toisekseen mm miksi alertti lähti vasta tunti häiriön alkamisen jälkeen. Ensimmäisessä (ylläolevassa) sanottiin Valtakunnallinen puhelinhäiriö. Kiiretapauksessa mene lähimmälle poliisi- tai paloasemalle. Voi olla tosipaikan tullen (liikenneonnettomuus, sydänkohtaus) vaikeampi juttu. Onneksi tuotapikaa (tai no tuotapikaa, vikahan oli jo tunnin ikäinen) seurasi uusi alertti vaihtoehtonumerolla. Ja ulkomaankielelläkin.Noh, numero ehkä oli oikea mutta WhatsApp...? Sehän on paikallisen De Telegraaf lehden vinkkinumero! Hiphei ja nopsaan korjausta perään.Meni näemmä tunti ennenkuin huomasivat (kaikki kuvakaappaukset on otettu heti kun viesti tuli - näin heti blogiainesta tässä!).

Viimeinen alerttispämmi tuli puoli kymmenen pintaan, jokunen tunti oli vierähtänyt mutta hätänumero toimi taas.Itselläni ei onneksi hätää ollut mutta keskiviikon lehdessä oli Haarlemissa sattuneesta melkein-hukkumisesta jossa ambulanssi saatiin vasta paikalle kun jonkun tutun tuttu oli sairaalassa töissä. Radiossa oli myös juttua naisesta joka sai sydänkohtauksen ja ehkä olisi selvinny jos apu olisi ollut ajoissa. Tätä puitaneen pitkään.

Ps. alertit olivat kivasi tietenki myös piippailleet kaikilla yhtäaikaa mm leffateattereissa ja muissa montaihmistäpaikalla-tapahtumissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti