torstai 30. huhtikuuta 2020

Havaintoja koronasta 7

Koronahavaintoja on nyt niin reilusti, että postaukset uhkaavat venyä kovin. Koetetaan tiivistää.

1. Yritystuet. Kuten Suomessakin täällä tuetaan koronasta kärsiviä yrityksiä. Mm lentoyhtiö KLM yritetään pitää valtion tuin pystyssä. Niinpä yhtiökokouksen asialistalla ollut pääjohtaja Elbersin bonuksen korotus nousi samointein tapetille. Kun ko firmassa on irtisanomisia ja valtio pumppaa rahaa niin onko oikein että puolen miljoona vuosipalkkaa nauttiva johtaja saa vielä samanverran bonusta? Lopulta kohu johti bonuksesta luopumiseen.

Kauan sitten tämä oli näkymä työpaikkani ikkunasta.

Toinen yrityskohu on Booking.comin (tiesithän, että se on alunperin hollantilainen?) tuki. Säännöt ovat kaikille samat, jos liikevaihto kutistuu koronasta johtuen on oikeutettu tukiin. Joita Booking siis haki, ja ihan syystä. Paitsi että jakoivat 5 miljardia US dollaria osinkoina helmikuussa. Ja ovat tuottaneet miljardivoittoja jo vuosia. Eli luulisi, että olisi hieman puskuriakin, eikä heti tarvitsisi valtiolta pyytää. Tilanne on kinkkinen, jos eivät saa tukea - eivätkä halua koskea mahd puskureihin - seuraavaksi irtisanotaan porukkaa. Ja kuka maksaa työttömyyskorvaukset? Valtion kannalta suo siellä vetelä täällä -tilanne.

Ihana Finnair. Etulan halpisyhtiö Flybe meni jo koronan takia nurin.

2. Minkkitarhoilla löytynyt koronaa. Jo kahdella tarhalla ihan lähellä on koronasairastuneita minkkejä. Todennäköisesti ne ovat saaneet tartunnen koronaa kantaneilta työntekijöiltä - molemmilla tarhoilla on ollut sairastapauksia (ihmisissä). Minkki oireilee samoin kuin ihminen, mm hengenahdistus ja osa kuolee. Sanovat, ettei tartu ihmisiin, silti molemmat tilat on rajattu 400 m etäisyydeltä, ettei sovi esim pyöräillä ohi. Miksi, jos ei kerran tartu?

Minkkitarhatiepoikki. Lukee, että syynä tien katkaisuun on tartuntavaara.


3. Koska kaikki ovat kotona on aikaa siivota. Sorttiasemille onkin jopa tuntien jonoja kun autoja tai peräkärryjä tyhjäämään päästetään vain rajattu määrä kerrallaan. Lisäksi yksi ihminen / kuorma, joten purkukin kestää ekstrapitkään. Kaikki eivät jaksa odottaa ja luonnosta löytyykin noin kaksinkertainen määrä roskadumppauksia vs normaaliolot. Typerää touhua.

ED 28.4.2020


4. Huumetouhu. Konttiliikenne on melkolailla ennallaan mutta siitä eteenpäin diilaus on vaikeutunut. Vaivihkainen katukauppa erottuu turhan hyvin kun kadut tyhjiä. ja kun ihmiset ovat kaikki kotona ehtii ikkunastakin pällistellä enemmän. Niinpä ilmoituksia ohimennen moposta toiseen siirtyneistä paketeista tulvii poliiseille. Nyt kauppa onkin siirtynyt kauppojen parkkiksille, ne kun ovat ainoita paikkoja missä on hieman enemmän ihmsiä.

Rotterdamin ja Antwerpenin löytöjä huhtikuulta. ED 28.4.2020

Myös rajan yli pääse vaikeammin, kun esim Belgia kiinni. Vaan ainahan ne keinot keksivät tai oikoreitit, joten Hollanin poliisi ei arvioi huumekaupan suuremmin kärsineen koronasta vielä. Kysyntä voi tietenkin aavistuksen laskea kun jortsuja ei ole mutta ainakaan katukauppahinnoissa ei vielä näy laskua [ylitarjonnasta johtuen] sanoo poliisijohtaja ED-lehdessä 28.4.

5. Sähköpostiini tuli ensimmäinen koronaspam! Viagran sijaan suusuojia.

Näemmä olisi miljoonavoittokin lunastamatta.


1,5-metrin yhteiskunnasta piti vielä laittaa, mutta laitetaan ne tulevaisuudenkuvat vielä omaan postiinsa.

Ps hyvää Vappua! (jota ei täällä juhlita mitenkään, ei edes vapaapäivää ole).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti