sunnuntai 26. huhtikuuta 2020

Kuivaa on

Toissavuonna oli poikkeuksellisen kuiva ja kuuma kesä. Pintavedet (ojat, lammikot) kuivuivat, pohjavettä sentään riitti. Talvella 2018/2019 ei satanut riittävästi ja kesän 2019 huippuhelteet eivät varsinaisesti auttaneet.

Kun kaikki oli vielä hyvin (Haarlem 2008)

Onneksi tänä talvena tuli vetta, tammi-helmikuussa ihan tarpeeksi (riitti hieman jopa olohuoneeseen). Mutta sitten tuli korona maaliskuu ja satelu loppui. Alkoi aurinkoinen superhieno kevätsää ja ei mennyt montaa viikkoa niin lehdissä alkoi jo lukea kuivuudesta. Vesimäärien korjaantuminen oli hyvin väliaikaista.

Ja niinpä huhtikuulle osuivat jo ensimmäiset maastopalot. Toinen on aikalailla vieressä, Peelissä Deurnen kupeessa. Neljä päivää paloi. Alue on osin (turve)soista, ja palo pysyi maant tasalla, puut näyttäisivät säästyneen. Kuitenkin juurikin turve aiheuttaa sen, että jo sammuneenoloinen palo saattoi ottaa uutta vauhtia pesäkkeen muhittua maan alla (eli siinä turpeessa). Jokunen asunto evakuoitiin ja vanhainkoti. Moottoritielle tuli varoituskyltit näkyvyydestä. Itse ajoin siitä vasta palon jo suht sammuttua, haistoin kyllä.

ED 25.4.2020

Kakkonen oli hieman kaueampana etelässä, Limburgissa, siellä evakuoitiin mm isohko rastastuskoulu- & ykstyistallikompleksi (kaikki kuvat ovat lähipalosta).

ED 23.4.2020, ei vaatine suomennosta

Deurnen palossa sammuttaminen oli hankalaa, sillä maasto (suo) ei kestä raskaita paloautoja. Aika pian sammuttajien avuksi saatiinkin sammutushelikopterit. Parin päivän kuluttua ne kuitenkin siirrettiin Limburgin paloa sammuttamaan, siellä oli ilmeisesti enemmän asutusriskiä.

Teksti: Sammutushelikopterit lähtevät Peelistä (eli Deurnesta). ED 23.4.2020

Kun rutikuivan luonnon lisäksi alkuviikosta oli navakka itätuuli lopputulos Deurnessa on, että 800 hehtaaria 1000sta tuhoutui. Näin alueesta tuli Hollannin suurin maastopalo ikinä.

Aika näyttää miten luonto tokenee. Monin paikoin tuli kulki ripeästi maata myöten, jolloin ruohon- yms. juuret ehkä ehjät ja voivat kasvaa nopeastikin takaisin. Mutta syvemmällä kyteneillä alueilla voi mennä pidempäänkin. Ja kun Hollannin luonto on mikä on - lähestulkoon ihmisten tekele - huoli onkin, että palaneilla paikoille kasvaa "väärää" kasvustoa. Tuhkassa viihtyvää rikkaruohoa alkuperäisen 'luonnon' sijaan (esim kanervat).

Ilmakuvaa ED 25.4.2020. Puut säästyivät (ehkä).

Yhtenä mahdollisena selityksenä upealle viime viikkojen säälle (kirkas sininen taivas) pidetään lentoliikenteen vähenemistä . Juurikin kirkkaina päivinä lenttoliikenteen päästöihin tarttuu hiukkasia, jotka aiheuttavat lentoviivoja (kuten ensimmäisessä kuvassa) ja hajotessaan & yhdistyessään niistä voi muodostua harsopilveä.  Nythän lennetään vain 10-15% normaalimääristä. (Toki kaikki muutkin päästöt ovat laskeneet reilusti, erit tieliikenne).

Sitä huippukirkasta taivasta. Savupiippuni juureen on muuttanut kottarainen.

Kelistä on kiva nauttia - toisaalta olen kastellut takapihan nurmikkoa jo kolme kertaa. Perisuomalaisesti koskaan ei ole hyvä.

Ps huomenna on Kuninkaanpäivä. Jota ei pahemmin vietetä kun kaikkien sopii olla kotosalle (myös kunkun). Joku taho keksikin, että Asuntopäivä. Yksi kirjain vaihtoon: Koningsdag => Woningsdag. Somesssa on toki tsijoona ideaa kuten kaikki klo 15 etupihalle laulamaan kimpassa tmv.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti